199 vragen voor een succesvol selectiegesprek

199 vragen voor een succesvol selectiegesprek
Download cover
Download mediakit


€ 25,00

Hoe vind je de juiste medewerker voor de baan? Selecteer het talent dat je zoekt door de juiste vragen te stellen.

Het vinden van de juiste medewerkers is een van je lastigste taken. Hoe weet je zeker of de kandidaat die tegenover je zit bij de functie en jullie cultuur past? Als je de vragen in dit boek gebruikt, weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Lees niet alleen hoe je je voorbereidt op een selectiegesprek maar ook hoe een gedegen recruitmentstrategie bijdraagt aan het aannemen van de juiste medewerkers. Maak kennis met de STARR-methode en en profiteer van alle voorbeeldvragen en checklists om je kans op een succesvol gesprek te maximaliseren.

Recruitmentgoeroe Gusta Timmermans heeft jarenlange ervaring als hoofd recruitment bij ING en als mede-eigenaar van een wervings- en selectiebureau. Ze is voorzitter van Recruiters United, het onafhankelijke netwerk voor recruitment- en arbeidsmarktprofessionals in Nederland.

Specificaties

  • Titel: 199 vragen voor een succesvol selectiegesprek
  • Ondertitel: Een praktische handleiding voor managers, ondernemers en HR-professionals
  • Auteur: Gusta Timmermans
  • Verschenen: april 2018
  • Uitgeverij: Uitgeverij Haystack
  • ISBN: 9789461262660
  • Omvang boek: 112 pagina's
  • Uitvoering: Hardcover en e-book
  • Ook als: 199 vragen voor een succesvol selectiegesprek (e-book)

Recensies

199 vragen voor een succesvol selectiegesprek: een praktische handleiding voor managers, ondernemers en HR - professionals-recensie

De juiste medewerker op de juiste functie. Dat is het ultieme doel van alle recruiters en managers. De strategie van werving en selectie en het uiteindelijke selectiegesprek zijn slechts twee onderdelen in dit proces. In het eerste deel uitleg over recruitmentstrategie, met aandacht voor actuele arbeidsmarkttrends en randvoorwaarden. Met informatie over de recente AVG en welke consequenties dat heeft voor de wervingsstrategie. In het tweede deel gaat de auteur in op de aanpak van het selectiegesprek. Waarbij videosollicitaties en andere actuele trends een korte toelichting krijgen. Prettige bladspiegel, met veel opsommingen en korte zinnen. Enkele managementtermen. In hoofdstuk acht checklists voor de verschillende onderdelen. Een compacte, praktische gids voor werkgevers en sollicitanten.

Karin van Wylick

21 vragen om écht meer te weten te komen over iemands persoonlijkheid tijdens een sollicitatiegesprek

Het recruitersvak moet véél professioneler worden, stelt Gusta Timmermans, die het boek 199 vragen voor een succesvol selectiegesprek schreef. [..] Waar begin je met de professionalisering? Timmermans tipt om altijd een vragenlijst te gebruiken, omdat je onmogelijk alle vragen die je wilt stellen kunt onthouden. 

“Je hebt meer aandacht voor de antwoorden die je krijgt, en dat is waar het per slot van rekening om draait in een selectiegesprek”, aldus de expert.

Haar 199 vragen zijn naar eigen zeggen niet heilig: “Naarmate je meer ervaring krijgt, zul je je eigen lijst met vragen ontwikkelen, die bij jou en je organisatie passen.”

Werkzoekende stelt steeds hogere eisen aan werkgever

Voor veel bedrijven is het sollicitatiegesprek het belangrijkste onderdeel van het hele selectieproces. Timmermans erkent dat het belangrijk is in haar nieuwe boek 199 vragen voor een succesvol selectiegesprek, maar ze vindt dat zo’n gesprek ingebed moet zijn in een strategie en een proces waarin het vooral draait om de ideale combinatie: van een ideale kandidaat en een ideale werkgever. Timmermans: ‘Een ideale werkgever zorgt voor aantrekkelijke banen en een prettig werkklimaat, en zorgt ook voor een aantrekkelijk werkgeversimago.’

Dit zijn de juiste vragen tijdens een sollicitatiegesprek

Veel bedrijven hebben een selectieprocedure die zo oud is als de weg naar Rome. Fijn, want gemakkelijk. Maar trek je er de juiste nieuwe collega’s mee aan? Gusta Timmermans schreef met ‘199 vragen voor een succesvol selectiegesprek’ een gids om het proces te herzien. Timmermans heeft jarenlange ervaring als hoofd recruitment bij ING. Ze is voorzitter van Recruiters United, het Nederlandse netwerk voor recruitment- en arbeidsmarktprofessionals.

Eerst hulp bij het voeren van sollicitatiegesprekken

Een strakke voorbereiding, het stellen van de juiste vragen – dus niet: waarom wil je hier komen werken - en een juiste afhandeling. De Ondernemer sprak met Gusta Timmermans, voorzitter van Recruiters United en schrijfster van '199 vragen voor een selectiegesprek', over hoe je een goed sollicitatiegesprek voert.

‘Je moet de ideale werkgever worden’

Voor veel bedrijven is het sollicitatiegesprek het belangrijkste onderdeel van het hele selectieproces. Timmermans erkent dat het belangrijk is in haar nieuwe boek 199 vragen voor een succesvol selectiegesprek, maar ze vindt dat zo’n gesprek ingebed moet zijn in een strategie en een proces waarin het vooral draait om de ideale combinatie: van een ideale kandidaat en een ideale werkgever. Timmermans: “Een ideale werkgever zorgt voor aantrekkelijke banen en een prettig werkklimaat, en zorgt ook voor een aantrekkelijk werkgeversimago.”