Genoeg van reclame

Genoeg van reclame
Download cover
Download mediakit


€ 25,00

We worden overstelpt met reclame van ondernemingen die niet alleen op ons geld uit zijn, maar ook op onze intiemste voorkeuren. Dat moet stoppen, genoeg is genoeg.

Dit boek geeft een confronterend beeld van de invloed van reclame op ons leven. Nog nooit deed een auteur zo’n uitgebreid onderzoek naar alles wat er mis is in de reclamewereld. Lees hoe bedrijven miljarden uitgeven om met behulp van technologische en psychologische trucs alles te weten te komen over onze identiteit, onze verlangens, behoeften en voorkeuren, en hoe ze deze schaamteloos proberen te beïnvloeden.

Aan de hand van nuchtere feiten en anekdotes, met humor en gedrevenheid beschrijft Paul ter Heyne waarom het hoog tijd is dat reclame aan banden wordt gelegd. Want marketing en reclame zijn niet alleen irritant en schadelijk voor onze cultuur en gezondheid, ze jagen bovendien onze consumptie op in een tijd waarin we verspilling en klimaatschade moeten beperken.

‘Wie dit leest, zal voorgoed met andere ogen naar reclame kijken.’

Paul ter Heyne studeerde economische wetenschappen en filosofie en begon zijn carrière in de reclame. Tot hij op een dag besloot dat hij het spel niet meer wilde meespelen. Sindsdien verzet hij zich als publicist tegen de ongebreidelde invloed van reclame op ons leven.

https://genoegvanreclame.nl

Specificaties

  • Titel: Genoeg van reclame
  • Ondertitel: Over de ondermijnende invloed van marketing en reclame en wat we eraan kunnen doen
  • Auteur: Paul ter Heyne
  • Verschenen: november 2022
  • Uitgeverij: Haystack
  • ISBN: 9789461265319
  • Omvang boek: 336 pagina's
  • Uitvoering: Paperback
  • Preview: Download/Recensies

Longlist

In 2023 wordt voor de 21ste keer het Managementboek van het Jaar gekozen. De eerste selectie voor dit jaar is door de jury gemaakt in de vorm van de longlist die Mangementboek deze week presenteerde: 48 boeken van 67 auteurs. Elk van deze lijst maakt kans om Managementboek van het Jaar 2023 te worden. Genoeg van reclame staat op deze longlist met de volgende aanbeveling: 'Eindelijk een boek over de achterkant van marketing. Een eyeopener voor de niet marketeer hoe list en bedrog leidt tot overproductie en verspilling.'

Carrière aan de wilgen

Reclame is overal: op social media, door de brievenbus, op tv en langs de weg. Het ergerde reclameman Paul ter Heyne zo dat hij besloot zijn carrière aan de wilgen te hangen. "Mensen hebben er de buik vol van", vertelt hij in Dit is de Dag.

Interview

Paul ter Heyne baarde opzien met zijn boek ‘Genoeg van reclame’. Hierin legt hij uit waarom reclame bijna geheel overbodig is in zijn ogen, maar dat er sprake is van een Prisoners Dilemma: ‘Als er eentje reclame maakt, dan moet jij het ook gaan doen.’

Confronterend

Paul ter Heyne schetst in zijn boek ‘Genoeg van reclame‘ (affiliate) een confronterend beeld van de invloed van marketing en reclame op ons leven. Hij is soms iets te zwart-wit als je het mij vraagt, maar onderbouwt met feiten en zijn scherpe toon vind ik plezierig. Nog nooit deed een auteur zo’n uitgebreid onderzoek naar alles wat er mis is in de marketing- en reclamewereld. Ik heb écht gemaald over wat ik heb gelezen en raad het boek juist daarom aan. Het schetst een onplezierig beeld van de marketing- en reclamewereld, maar ik vind het juist goed dat iedereen – van marketeer tot nieuwsgierige consument – daarmee geconfronteerd wordt.

Interview in Trouw

'Reclame is slecht voor de planeet en ook voor onszelf'. Lees hier het interview met de auteur in Trouw.

Oprechte zorg

Het boek zoekt de scherpte op omwille van de discussie en zijn oprechte zorg over de toekomst. 'Als wij duurzaamheid serieus nemen, onze ecologische voetafdruk willen verkleinen en echt de moed hebben om grote milieuproblemen aan te pakken, dan zullen we snel wat moeten doen aan de ongebreidelde macht van markers.'