Leidinggeven op afstand

Leidinggeven op afstand
Download cover
Download mediakit


€ 23,50

Steeds meer mensen werken niet meer bij jou op kantoor. Ze werken thuis, mobiel of vanuit hun vakantiehuis. Je wilt graag met ze overleggen over lopende projecten en informeel met ze kletsen om een band met ze op te bouwen, maar hoe doe je dat op afstand?

Gonny Vink laat zien hoe je met je mensen kunt samenwerken, ongeacht de afstand. Lees hoe je een team maakt van een groep medewerkers die elkaar zelden tot nooit ziet, hoe je praktische informatie uitwisselt en heldere werkafspraken maakt.

Een onmisbare handleiding voor leidinggevenden die hun externe medewerkers actief willen blijven begeleiden.

Gonny Vink is oprichter en chief happiness officer van work21. Samen met haar collega's helpt ze mensen en organisaties om in te spelen op alle mogelijkheden die nieuwe technologie biedt. Vink is mede-auteur van het Klein receptenboek van het nieuwe werken.

Specificaties

  • Titel: Leidinggeven op afstand
  • Ondertitel: Over het managen van mobiele medewerkers en thuiswerkers
  • Auteur: Gonny Vink
  • Verschenen: mei 2019
  • Uitgeverij: Uitgeverij Haystack
  • ISBN: 9789461263353
  • Omvang boek: 176 pagina's
  • Uitvoering: Paperback en e-book
  • Ook als: Leidinggeven op afstand (e-book)

Recensies

Betere werkflow

Leidinggeven op afstand is een onmisbare handleiding voor leidinggevenden die hun medewerkers actief willen blijven volgen en begeleiden tijdens de coronacrisis maar ook daarna. Want één ding is inmiddels wel duidelijk. Behalve tijdswinst en een afname van reiskosten zorgt werken op afstand ook voor een betere workflow en 15% meer productiviteit.

Originele managementlessen

… is een compact, goed gestructureerd boekje met concrete, en soms heel originele managementlessen. Het boek is ingedeeld op basis van drie aspecten waar een goed team (inclusief leider) aan moet voldoen, thuiswerkend of niet. Elk aspect heeft 3 principes, en elk principe weer een drietal concrete tips. 

Niet meer naar kantoor

“Ik geloof dat mensen in de toekomst niet meer naar kantoor gaan om individueel werk te doen.” Aan het woord is Gonny Vink, oprichter en chief happiness officer van work21. “Er ontstaat straks een hybride vorm, we gaan het werken thuis en op kantoor combineren. Dit is niet alleen voor het milieu beter, maar ook voor de mensen zelf.”

Voordelen evident

Steeds meer mensen kiezen ervoor, al dan niet gestimuleerd door hun werkgever, om één of meerdere dagen vanuit huis te werken. De voordelen zijn evident, zoals het ontlopen van files. Dit nieuwe werken, met als kenmerk werken op afstand, brengt nieuwe uitdagingen. Het heeft direct effect op de gewenste manier van leidinggeven. Hoewel politieleidinggevenden van executieve diensten vaak al wel gewend zijn om hun teamleden grotendeels op afstand te hebben (ze zijn immers onderweg van melding naar melding, regelmatig werkzaam aan een ander bureau of anderszins niet ‘op kantoor’), heeft Vink ook voor hen handige tips en nieuwe inzichten bij het leidinggeven op fysieke afstand. De auteur roept op tot heroriëntatie op de rol van de leidinggevende en geeft tips voor een andere benadering. Daarbij verzuimt zij niet ook de veranderde verantwoordelijkheden van medewerkers te benoemen. Niet alles is direct voor de politie toepasbaar maar de mogelijkheden lijken nog niet volledig benut.

Zeven inzichten

Flexibel werken wordt steeds populairder, met medewerkers die een of meer dagen vanuit huis of een andere locatie werken. Maar ook als er een ov-staking is of bij andere incidenten wordt leidinggeven op afstand voor ondernemers belangrijker. Wij zetten daarom zeven inzichten op een rij.

In Leidinggeven op afstand geeft Gonny Vink advies over het managen van mobiele medewerkers en thuiswerkers. Als oprichter van work21 helpt zij organisaties met alle technologische hulpmiddelen die kunnen bijdragen aan flexibel werken. Dit is een voorpublicatie uit het boek.

Managers vinden leidinggeven op afstand maar moeilijk

Veel managers vinden het lastig om mensen op afstand leiding te geven. De manier waarop je leiding geeft verandert als je elkaar minder vaak ziet. Je zult als leidinggevende nog meer aandacht moeten besteden aan een duidelijke visie, heldere doelstellingen en afspraken en verbinding met elkaar. Je moet het vooral slimmer organiseren. Digitale middelen maken op afstand werken mogelijk en dit vraagt ook om andere vaardigheden en goede werkafspraken. Maar het begint met het geven van vertrouwen en loslaten. Belangrijk hierbij is dat je zelf het goede voorbeeld geeft en actief contact onderhoudt met al je medewerkers.

Lees het hele artikel...

Een stimulerende gids voor leidinggevenden

Locatie-onafhankelijk werken is de afgelopen jaren zeer populair geworden; thans zou al meer dan 50% van de werknemers wereldwijd een deel van de werkweek invullen vanaf een locatie élders, dus buiten het eigen organisatieonderkomen. Dit 'werken waar je wilt' stelt leidinggevenden voor nieuwe uitdagingen: hoe manage je mobiele medewerkers en thuiswerkers? De auteur - oprichter van het bureau work21 dat adviseert over slim werken en leiding geven en ervaringsdeskundige - beschrijft eerst wat werken op afstand inhoudt: de uitdagingen, wat vraagt het van medewerkers en managers en hoe stuur je als manager nu je steeds vaker tegen een leeg kantoor aankijkt? Dan volgt de praktisch gerichte invulling van het samenwerken, communiceren en kennis delen op afstand: zorg dat je mensen persoonlijk kent, zorg voor verbinding, maak goede afspraken, deel informatie, wees alert op voldoende communicatie en stimuleer sociale cohesie. Met een overzicht van websites en bronnen. Een stimulerende gids voor leidinggevenden die met de transitie naar 'op afstand' te maken krijgen, dus voor vrijwel iedereen!

Recensent: C.M. Manni

Praktische gids van ervaren ondernemer *****

Naast een prettig leesbare schrijfstijl was het boek voor mij ook een feest der herkenning.

Als marketing en communicatie manager bij e-office deed ik zelf goede ervaringen op met leiding geven op afstand. Sinds ik eind 2012 als zelfstandig ondernemer aan de slag ging werk ik nog (veelal) op deze manier met klanten samen. In dat licht zijn goede afspraken maken wanneer en hoe je met elkaar communiceert en samenwerkt voor mij ‘no-brainers’. Echter, door dit boek te lezen realiseer ik me dat er voor veel leidinggevenden nog veel te winnen valt. In een tijdperk waarin in Nederland flexibel werken op kantoren met dito werkplekken steeds vaker de norm zijn, zal nog (lang) niet elke leidinggevende goed weten hoe hij of zij een duurzame band met medewerkers kan creëren en behouden. En zo bovendien kan zorgen dat medewerkers het optimale resultaat uit zijn of haar rol kan halen.

Recensie van P. Huijzer op Managementboek.nl