Geef me jouw code


Geef me jouw code

Boekhandels moeten aan de lopende band boeken ordenen in hun kasten. Dan is het handig als jouw boek een code heeft waarmee ze direct kunnen zien welk genre het is. Vanaf 2022 krijgt jouw boek hiervoor een nieuw type code: de Thema.

Sinds 2002 hebben boeken een NUR-code, die je meestal vindt op de colofonpagina van je boek. Voor een boek over management is de code bijvoorbeeld 801, en voor een boek over marketing is het 802. Zo'n code is reuzehandig voor de boekhandelaar die na het ontvangen van honderden boeken natuurlijk geen tijd heeft om bij elke titel na te denken over de beste rubriek. Helaas is de NUR-code onbruikbaar geworden.

Sterker nog: volgens mij was de NUR-code al achterhaald toen hij in 2002 werd geïntroduceerd. NUR staat voor Nederlandstalige Uniforme Rubrieksindeling. Deze indeling telt maar een beperkt aantal rubrieken en bovendien is de onderverdeling ervan niet erg logisch. Waarom vallen boeken over psychologie onder Theologie? En cadeauboeken en strips onder Literaire fictie? Bovendien is de NUR-code sinds 2011 niet aangepast. Zo is vrijwel de gehele online wereld aan NUR voorbijgegaan. Alles wat te maken heeft met internet valt onder één enkele NUR: 988.

Steeds meer uitgevers en boekhandelaren namen de afgelopen jaren hun toevlucht tot BISAC-codes. BISAC staat voor Book Industry Standards and Communications, een Amerikaanse standaard die logischer en actueler is dan de NUR. Ook in onze boeken zijn we steeds vaker een BISAC-code gaan opnemen. En vanaf januari 2022 komt er dus nog een code bij: de Thema.

Elk boek dat je publiceert, moet bij het CB worden aangemeld met een Themacode. Uiteraard is het ook de bedoeling dat deze code op de colofonpagina wordt vermeld. Stenen boekhandels als Donner in Rotterdam en online boekhandels als Bol.com juichen de komst van Thema toe: hun leven wordt er een stukje makkelijker door.

Vergeleken met de NUR en de BISAC is de Thema logischer ingedeeld en actueler bovendien. Ben ik als uitgever dus blij met de Thema? Ja. Als een lezer een boek zoekt, zal hij het dankzij de Thema sneller en makkelijker kunnen vinden. Wie er niet blij mee is, zijn de mensen die een Thema moeten gaan bedenken van alle bestaande titels. Om muiterij te voorkomen, zal ik maar niet publiekelijk verklappen aan wie ik ga vragen om dit te doen voor alle boeken van Haystack.

 

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Zo schrijf je een goed managementboek. Heb je een vraag of een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn

Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in!