Hoe word je een bestsellerauteur?


Hoe word je een bestsellerauteur?

 

Ik heb goed nieuws: bestsellerauteur is een vrij beroep. Dus als jij vindt dat je een bestseller hebt geschreven, dan mag je dat van de daken schreeuwen zonder bang te zijn om gearresteerd te worden. 

In 1964 debuteerde Jan Cremer bij De Bezige Bij in Amsterdam met zijn boek Ik Jan Cremer. De auteur was blij dat hij een uitgeverij had gevonden, maar hij was niet tevreden over de bescheiden aanpak van de promotie door de sjieke literaire uitgeverij. Cremer vond dat hij betere ideeën had over de vormgeving en de promotie van het boek.

De cover van zijn boek moest knallen, in een opvallende en eigentijdse stijl. Cremer kwam zelf met een foto op de cover, zittend op een Harley Davidson en gekleed in een spijkerpak. Cremer had over elk detail van de cover een mening: 'In godsnaam geen groen. Ik bedoelde TURQUOISE' kun je lezen op een van de bewaarde concepten. Ook eiste hij dat de cover de volgende tekst zou bevatten: ''n onverbiddelijke BESTSELLER'. In koeienletters, diagonaal, linksbovenaan de cover.

Uiteraard had nog niemand het boek gekocht toen Cremer deze slogan verzon. Dat gebeurde echter vanzelf toen lezers kennismaakten met de cover van het boek, en uiteraard met de controversiële inhoud, met veel expliciete beschrijvingen van seksuele belevenissen. Het boek werd écht een onverbiddelijke bestseller, met naar verluid meer dan dertien miljoen verkochte exemplaren wereldwijd.

De truc is nog vaak herhaald, een paar jaar geleden door auteur Sanne Blauw en uitgeverij de Correspondent. Het boek van Blauw heet uitdagend Het bestverkochte boek ooit. Onder de titel staat in kleine letters: '*met deze titel'. Het boek gaat over de invloed het misbruik van cijfers in onze samenleving.

Dus wat doe jij? Blijf je bescheiden of noem je je nieuwe boek een bestseller en jezelf bestsellerauteur?

Schaam je niet

Er zijn geen spelregels die bepalen wanneer een boek een bestseller is. Wel is het niet ongebruikelijk in Nederland om een boek een bestseller te noemen als het is gepubliceerd in De Bestseller 60, een lijst die wordt samengesteld door de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak op basis van verkopen in de boekhandel. Als je niet in deze lijst staat, zijn er gelukkig nog steeds kansen.

Volgens mij is de juiste definitie van een bestseller dat er meer exemplaren van een boek zijn verkocht dan je zou verwachten gezien het onderwerp, het genre of de auteur. Als Jan Cremer nog een roman publiceert en er worden slechts vijfduizend exemplaren verkocht, dan vind ik het geen bestseller. Als ik een roman publiceer en er worden vijfduizend exemplaren verkocht, dan vind ik het wel een bestseller.

Hetzelfde geldt voor het onderwerp of het genre. Als je een boek hebt geschreven over een gespecialiseerd onderwerp voor een select publiek en het wordt binnen deze doelgroep juichend ontvangen, dan vind ik dat je het zorgeloos een bestseller mag noemen. Als je bijvoorbeeld een zakelijk boek hebt geschreven dat in de top vijf van Managementboek.nl belandt, dan ben je voor mij een bestsellerauteur.

Heb je ieders verwachtingen overtroffen en jezelf daarom trots een bestsellerauteur genoemd, en krijg je niettemin last van zo'n muggenzifter die nog nooit een boodschappenlijst heeft geschreven? Stuur hem maar naar mij, ik neem het graag voor je op. Ik weet hoeveel energie het heeft gekost om een boek te schrijven, voor mij ben je een held, wat ze ook zeggen.

 

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Zo schrijf je een goed managementboek. Heb je een vraag of een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn

Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in!