Wat er gebeurt met je voltooide manuscript

Hoeveel tijd kost het publiceren van je boek?


Hoeveel tijd kost het publiceren van je boek?

Heb je eindelijk je manuscript afgerond, blijkt het nog maanden te duren voordat je boek verschijnt. Heel frustrerend, en heel goed voor je boek.

Consumenten zijn eraan gewend dat het minstens drie maanden duurt voordat de nieuwe auto, driezitsbank of keuken wordt geleverd, maar auteurs schrikken zich steevast een ongeluk als ze horen dat het nog vele maanden duurt voordat hun boek kan verschijnen. Het is toch af? Nou, nee. Wat moet er allemaal gebeuren voordat je boek in de winkel ligt?

Nog een keer, en nog een keer

De meeste tijd is nodig voor het beoordelen en redigeren van je boek. Zelfs als je al een volledig manuscript hebt ingeleverd, moet het om te beginnen worden gelezen door een redacteur. Als hij zijn bevindingen met jou heeft gedeeld, heb je tijd nodig om het boek waar nodig te herschrijven - en ga er maar vanuit dat dat nodig is. Als jij klaar bent, leest onze redacteur het boek nog een keer, en past teksten aan als dat nodig is. Die jij natuurlijk óók weer wilt beoordelen. Ten slotte gaat het manuscript naar een corrector, die de laatste (taalkundige) fouten eruit haalt. Waarna jij het boek nóg een keer moet lezen. 

En dan zijn we er nog niet. Er moet een cover komen en het boek moet worden opgemaakt. Die opmaak kan natuurlijk pas plaatsvinden als de tekst is afgerond. Het kost een week om een eenvoudig boek op te maken, en enkele weken om een gecompliceerd boek op te maken, waarna jij de opgemaakte versie weer moet lezen, tegen die tijd met gezonde tegenzin. Is er geen tekst weggevallen, staan alle illustraties op de juiste plaats? Jouw correcties worden doorgevoerd, waarna je natuurlijk wilt controleren of het goed is gedaan, waarmee je het boek voor de vijfde leest sinds het inleveren van het manuscript, en zo zijn we weer een week verder.

Vervolgens gaat het boek naar de drukker, die tegenwoordig niet zelden drie tot vier weken nodig heeft om het boek te drukken en af te leveren bij het Centraal Boekhuis.

Nog even wijzigen

Direct daarna zou het boek kunnen verschijnen, ware het niet dat elke verstandige uitgever minimaal enkele weken marge inbouwt in de planning om te voorkomen dat de publicatiedatum niet gehaald wordt omdat er ergens vertraging is opgetreden in het proces. En ga er maar vanuit dat dat gebeurt. Niet alleen omdat (je gelooft het niet) een redacteur, een corrector of een vormgever bijvoorbeeld ziek kan worden, maar ook omdat je als auteur soms extra tijd nodig hebt om dat ene hoofdstuk toch 'nog even' te wijzigen.

En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat veel traditionele uitgeverijen zich houden aan het seizoensritme van de voorjaars- en najaarsbeurzen waarna de meeste boeken op vaste data verschijnen. Als jouw boek bij zo'n uitgeverij wordt gepubliceerd, kan het zijn dat je boek nog maanden op de plank blijft liggen tot de traditie voorschrijft dat het boek kan verschijnen.

Sorry

Reken erop dat het na het inleveren van de eerste versie van je manuscript al vlug zes maanden duurt totdat je boek verschijnt, en een jaar is niet ongebruikelijk. Wij werken sneller dan andere uitgeverijen omdat wij zelfstandig zijn, ons niet hoeven te houden aan het traditionele seizoensritme en alle werkzaamheden in eigen huis kunnen uitvoeren, maar ook wij stellen auteurs aan de lopende band teleur. Sorry.

 

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Waarom schrijf je geen boek? Op vrijdag 19 januari 2024 geeft hij een masterclass over het schrijven van een non-fictieboek. Je kunt je nu al aanmelden. Heb je een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn. Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in.