Ongestoord lezen kan alleen in een boek


Ongestoord lezen kan alleen in een boek

Het valt niemand op, maar er staan geen advertenties in boeken. Gelukkig niet.

Hoe zou je het vinden als er tijdens een ontspannen zomerse wandeling in de Zwitserse Alpen plotseling een man op je af zou komen die je dansend en zingend zou proberen te overtuigen van een nieuwe neusspray. Als het mij overkomt, dan hoop ik dat ik zo ontspannen ben dat ik erom kan lachen, maar ik sluit niet uit dat ik profiteer van het effect van de zwaartekracht op die hoogte en de man een klein zetje geef zodat ik mijn wandeling ongestoord voort kan zetten.

Bij reclame in kranten en tijdschriften, op tv en sociale media heb ik dit soort verdorven gedachten iets minder, maar ik erger me er wel aan. Ik zou graag meer betalen voor al die media als ik ermee kon voorkomen dat ze vol zouden staan met reclame. Ik wil geen wasmiddelreclame zien als ik een artikel aan het lezen ben over het grensconflict tussen India en Pakistan. En ik ben de enige niet. Dat Netflix reclamevrij is, is volgens mij een van de pijlers onder het succes van het medium. En onder het succes van boeken.

Cliffhanger

Is het je weleens opgevallen dat er geen advertenties staan in boeken? Na een cliffhanger in een spannende thriller word je niet geconfronteerd met het absorptievermogen van een nieuwe generatie babyluiers en in een boek over onderhandelen word je na tip zeven niet lastiggevallen door drie acteurs die beweren dat hun verzekeringsmaatschappij socialer is dan het Rode Kruis. Boeken zijn reclamevrij.

Het is weleens geprobeerd, boeken voorzien van reclame, maar het werd niet gepikt. Als uitgever van boeken begrijp ik de behoefte van collega-uitgevers om het verdienmodel van onze bedrijfstak op te frissen, maar als lezer ben ik blij dat de trend niet is aangeslagen, zodat ik nu voor twintig euro een dag ongestoord kan lezen. Echt, als het niet zo gebruikelijk was, zouden reclamevrije boeken groot nieuws zijn op de dag dat ze werden geïntroduceerd.

 

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Zo schrijf je een goed managementboek. Heb je een vraag of een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn

Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in!