Schrap je eerste hoofdstuk


Schrap je eerste hoofdstuk

Veel managementboeken komen maar langzaam op gang. Dat kun je gelukkig eenvoudig oplossen: schrap gewoon het eerste hoofdstuk.

Een tuinman is op een zonnige ochtend ontspannen bezig met het snoeien van de rozenstruiken. Zijn rust wordt wreed verstoord door een beller die claimt dat hij zijn vrouw heeft ontvoerd. Hij heeft zestig uur om twee miljoen dollar bij elkaar te sprokkelen. 'Twee miljoen? Ik ben een tuinman!', roept hij. 'Zie je die man aan de overkant van de straat?', vraagt de beller. De tuinman ziet 'm lopen, een man met een hond, die na een luid schot dood neervalt. 'Woensdag, middernacht. We menen het,' zegt de beller, en hangt op.

Laat dat maar aan thrillerschrijver Dean Koontz over: het schrijven van een spannende opening. Net als veel andere thrillerschrijvers valt hij in zijn boeken altijd met de deur in huis. Koontz strooit niet hier en daar met een cliffhanger, hij begint ermee. Daar kunnen veel schrijvers van managementboeken nog wel wat van leren.

Met dank aan de bakker

Managementboekauteurs doen vaak het tegenovergestelde: ze beginnen met een uitgebreide en langdradige aanloop voordat het interessant wordt. Eerst moet je je door een voorwoord heen worstelen, waarin de auteur zijn levensverhaal deelt en iedereen bedankt die aan het boek heeft bijgedragen, tot aan de bakker die elke dag zo vriendelijk was om te informeren naar de voortgang. Dan volgt er een gedetailleerde inleiding, waarin het halve boek wordt samengevat. Pas dertig of veertig pagina's verder begint het eerste hoofdstuk, wat niet zelden een doorwrochte introductie is op het onderwerp.

Een aanloop is niet erg, zoals het ook niet erg is om in een achtbaan omhoog getakeld te worden. Je weet dat je binnen een paar minuten beloond wordt als je eenmaal omlaaggaat. Maar een aanloop is alleen maar saai als je er niet van overtuigd bent dat er dadelijk iets bijzonders gaat gebeuren.  

Doe het nu

Heb je je manuscript al af? Neem dan de proef op de som en schrap je voorwoord, inleiding en eerste hoofdstuk. Is dat niet veel prettiger voor de lezer? Ja, natuurlijk mist hij jouw toelichting, maar als je een goed boek hebt geschreven, komt hij er vast wel uit. Heb je je manuscript nog niet af? Vraag je dan af of het echt nodig is om zo veel woorden te verspillen voordat je de lezer gaat verrassen.

Doe wat Dean Koontz doet, en val met de deur in huis. Beschrijf wat er mis is. Geef direct je eerste tip. Vertel een anekdote die iedereen wakker schudt. Maar wat je ook doet, doe het nu, voordat de lezer je boek opzij legt en de nieuwe thriller van Dean Koontz erbij pakt.

 

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Zo schrijf je een goed managementboek. Heb je een vraag of een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn

Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in!