Schrijf eens een beetje door


Schrijf eens een beetje door

Hoeveel tijd heb je als schrijver van een non-fictieboek nodig? Een maand, meer niet! Wie durft?

Deze maand is het NaNoWriMo: National Novel Writing Month. Het is een initiatief van de Amerikaanse auteur Chris Baty. Het is een schrijfmarathon waarbij het de bedoeling is dat je in dertig dagen een roman schrijft van vijftigduizend woorden. De eerste keer had hij 21 deelnemers, maar twintig jaar later doen er wereldwijd bijna achthonderdduizend mensen mee en zijn er al 367.913 romans geschreven.

Een maand, dat is niet veel. Wil je aan de eisen voldoen, dan moet je elke dag minimaal 1666 woorden schrijven. Dat is hard werken. Het is mijn ervaring als uitgever dat veel auteurs erin slagen om duizend woorden per dag te schrijven, dus 1666 woorden is veel, maar niet onmogelijk.

Een goed plan

NaNoWriMo-schrijvers hebben het voordeel dat ze zich kunnen laten leiden door hun fantasie. Ze kunnen de personen in hun boek avonturen laten beleven die ze vooraf niet hadden bedacht. Non-fictieschrijvers hebben het voordeel dat ze zich kunnen baseren op hun persoonlijke kennis en ervaring.

Wat me onmisbaar lijkt als je zelf een schrijfmarathon wilt organiseren, is een goed plan. Ik stel me voor dat NaNoWriMo-schrijvers stiekem ook al nadenken over hun boek voordat ze op 1 november het eerste lidwoord op papier zetten. Je kunt vooraf een structuur bedenken, en die tot in detail uitwerken. Hoofdstukken, paragrafen, subparagrafen: alles kan in de steigers staan voordat je begint.

Een goed boek

Is het mogelijk om een goéd boek te schrijven in vier weken? Het project heeft naar verluid acht zeer succesvolle romans opgeleverd. Dat is een belabberd resultaat: één succes op de 46.000 titels. Maar dat wil volgens mij niet zeggen dat je het niet kunt proberen, onder hoge tijdsdruk een boek schrijven.

Het is mij nooit gelukt, een boek schrijven in een maand, maar ik heb het ook nooit geprobeerd. Ik heb een paar keer een boek geschreven in twee maanden, en dat vond ik snel genoeg. Alles moet ervoor wijken: je partner, je kinderen, je hond, je vrienden; laat staan andere werkzaamheden. Maar ondanks het feit dat ik twee keer zo langzaam ben als een NaNoWriMo-schrijver, kan ik bevestigen dat het een kick is om zo'n (persoonlijke) marathon te winnen.

Als je zitvlees hebt, gemotiveerd bent en het je leuk lijkt om je gedurende enkele weken helemaal onder te dompelen in een onderwerp, dan is het een leuke uitdaging. Met als voordeel dat je je gewone leven weer snel kunt oppakken, en je niet jarenlang geplaagd wordt door de frustratie dat je boek nog steeds niet af is. Dus ik zeg: wie durft?

 

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Zo schrijf je een goed managementboek. Heb je een vraag of een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn

Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in!