Schrijf elke week een blog. Elke week


Schrijf elke week een blog. Elke week

Wat is een gezond dieet voor bloggende auteurs? Een blog per week, tweewekelijks, per maand? Ik stem voor een blog per week.

Elke woensdag probeer ik onze redactie-assistente Isabel te ontlopen, want ik weet wat ze gaat vragen als ik haar tegenkom: is je blog al klaar? Ik neem het haar niet kwalijk, want ik heb haar zelf gevraagd om mij die dag te waarschuwen dat het weer tijd is voor mijn wekelijkse blog. Zonder haar druk blijf ik bellen en mailen, en neem ik geen tijd om te gaan schrijven.

Waarom doe je dat jezelf aan, vragen sommige mensen, pijnig jezelf niet zo. Je kunt toch ook zo nu en dan een blog schrijven? Dat kan, maar volgens mij mis je dan de twee grote voordelen van regelmatig publiceren. Het eerste grote voordeel is dat de kans groter is dat je blog wordt gelezen. Niet iedereen is elke keer in de gelegenheid om je blog te lezen (geen tijd, geen zin) en alleen al daarom is het belangrijk om regelmatig aan te kloppen met een nieuw blog. Het tweede grote voordeel heeft niets te maken met de lezer. Het tweede grote voordeel van regelmatig schrijven is dat je er als schrijver beter van wordt.

Begrijp me niet verkeerd, je wordt er niet per definitie goed van, maar je wordt wel elke keer een klein beetje beter. Schrijven is een ambacht en met elke blog dat je schrijft, word je handiger in het jongleren met woorden. Het wordt wat makkelijker om een leuke opening voor een blog te bedenken, omdat je allerlei varianten al eens hebt uitgeprobeerd. Een logische structuur, een acceptabele kop: met een beetje moeite lukt het wel om een blog tot een goed einde te brengen.

Schrijven gaat nooit vanzelf, maar je weet dat je goed bezig bent als je je daar niet meer druk over maakt. Het verschil tussen de amateur en de professional is dat de ervaren schrijver accepteert dat het moeilijk is. Amateurs hebben last van een writers block, professionals blokken gewoon door. Het getob is zelfs een deel van de charme, als het makkelijk zou worden, zou je je niet meer uitgedaagd voelen om te gaan schrijven. ‘Het leuke van het vak schrijven is dat je het nooit leert,’ zei Simon Carmiggelt.

Naar het voorbeeld van columnist Carmiggelt kun je natuurlijk elke dag een blog gaan schrijven. Maar dat kost waarschijnlijk te veel tijd. Een keer per maand publiceren kan ook, maar dan ben je de volgende keer alle spellingsregels vergeten. Nee, een keer per week is beter. Ergens in een week, of het nou op een avond is of in het weekend, vind je altijd even tijd om een blog te schrijven over een onderwerp dat je die week heeft beziggehouden en dat je graag wilt delen. Kies dus een vaste dag voor het publiceren van je blog, en ga op zoek naar een Isabel die je op tijd waarschuwt dat het weer zover is.

 

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Waarom schrijf je geen boek? Heb je een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn. Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in.