Schrijf geen boek


Schrijf geen boek

Schrijf geen boek, doe het niet. Het kost ontzettend veel tijd om te schrijven, en je zadelt de lezer ook nog eens op met een enorme klus. Vier alternatieven.

Twee maanden fulltime werk, zoveel tijd kost het de gemiddelde auteur wel om een non-fictieboek te schrijven. Je kunt alle uren die het kost natuurlijk uitsmeren over langere tijd, maar het blijft een flinke tijdsinvestering - en dan heb ik het nog niet eens over de tijd die je nodig hebt om je boek te promoten. Waarom zou je dat jezelf aandoen? Als je je visie wilt uitdragen en jezelf op de kaart wilt zetten, zijn er aantrekkelijkere alternatieven.

Ga bloggen. Geef jezelf de vrijheid om zo nu en dan een beknopte tekst te schrijven over een onderwerp dat je op dat moment boeit, bijvoorbeeld een actueel onderwerp waarvan je zeker weet dat iedereen erin geïnteresseerd is. Het schrijven van een blog kost ook tijd, maar in een avond moet het lukken. Vervolgens kun je weer overgaan tot de orde van de dag.

Maak een video. Als je een goede verteller bent, kun je je verhaal ook (laten) filmen. Het kost jou misschien enige moeite, zeker als je het goed aanpakt en zorgdraagt voor professionele audio en video, maar kijkers smullen ervan. Video's zijn een stuk populairder dan boeken, al was het maar omdat het weinig tijd kost: de kijker hoeft maar een paar minuten naar jouw video te kijken, en hij heeft al een goede indruk van jou en je boodschap.

Word actief op sociale media. Stuur interessante berichten via Twitter, foto's via Instagram, video's via YouTube of schrijf artikelen op LinkedIn. Kies de sociale media die bij je passen, en communiceer wat je bezighoudt. Zeker als je niet alleen informatie deelt maar ook reageert op wat andere mensen delen, kun je veel mensen bereiken.

Geef presentaties. Ga op bezoek bij ondernemersverenigingen, probeer lezingen te geven tijdens congressen, organiseer spreekbeurten bij klanten: het kost misschien tijd om bekend te worden als spreker, maar als je eenmaal gevraagd wordt, zul je ontdekken dat lezingen een van de meest waardevolle manieren zijn om contacten te leggen met andere mensen.

Gaat dat niet ten koste van het boek als medium? En snij ik me met dit advies niet in mijn vingers als uitgever? Natuurlijk niet. Vroeg of laat wil je als blogger, vlogger of spreker toch een boek schrijven, en dankzij al je ervaringen schrijf je bovendien een beter boek. Daar heeft iedereen baat bij, jij als auteur voorop.

 

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Zo schrijf je een goed managementboek. Heb je een vraag of een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn

Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in!