Schrijf je boek supersnel


Schrijf je boek supersnel

Het schrijven van een non-fictieboek kost veel tijd, kan dat niet wat sneller? Per slot van rekening heb je als auteur meer te doen. Zes tijdbesparende oplossingen.

Het wereldrecord typen werd in 1946 gevestigd door de Amerikaanse typiste Stella Pajunas. Tijdens een test van een uur op een elektrische typemachine van IBM haalde ze een snelheid van gemiddeld 216 woorden per minuut. Dat is razendsnel (probeer het zelf maar eens). In dat tempo zou het schrijven van een boek weinig tijd kosten. In de praktijk gaat het niet zo snel, niet in de laatste plaats omdat je tijdens het schrijven ook tijd kwijt bent aan bijvoorbeeld informatie verzamelen en nadenken. Toch zijn er enkele eenvoudige tijdbesparende oplossingen die onze auteurs succesvol hebben toegepast.

Veruit de effectiefste methode om tijd te besparen is om je boek niet te schrijven. Je kunt echt gelukkig sterven zonder een ISBN op je grafsteen, miljoenen mensen zijn je voorgegaan. Flauw? Zeker niet. Ik heb nogal wat mensen ontmoet voor wie het plan om een boek te schrijven als een molensteen om hun nek hing. Het advies om het plan te laten varen, in de wetenschap dat er ook andere manieren zijn om je boodschap te verkopen, kwam voor hen als een opluchting.

Een goede tweede is een ghostwriter inschakelen. Er zijn ervaren schrijvers wiens naam je nooit op de cover van een boek ziet maar die in alle anonimiteit boeken schrijven voor iedereen die bereid is daarvoor te betalen. De ghostwriters die ik ken, vinden schrijven belangrijker dan er goede sier mee te maken. Het is niet zelden goedkoper dan je denkt.  

Een derde oplossing is om een dun boek te schrijven. Wie vertrouwd is met dikke boeken als de bijbel of het werk van uiteenlopende auteurs als Leo Tolstoj of Stieg Larsson, zou kunnen denken dat dik beter is dan dun. En ja, weinig tekst is meer geschikt voor het etiket op een jampotje en veel tekst is meer geschikt voor een boek, maar een boek kan ook te veel tekst bevatten. De kwaliteit van een boek wordt in de eerste plaats bepaald door het soortelijk gewicht ervan, niet door het aantal woorden. Vanaf vijftienduizend woorden mag je het van mij een boek noemen.

Een vierde oplossing is je boek samen schrijven. Liever nog, met twee anderen. Of drie co-auteurs, nog beter! Het vergt een goed plan en veel afstemming, maar per saldo is de hoeveelheid werk aanzienlijk minder.

De vijfde oplossing is materiaal hergebruiken. Misschien heb je al veel blogs geschreven of andere artikelen die een breder publiek verdienen. Welke teksten passen in je boek? Misschien kom je erachter dat je de helft van je boek al op de plank hebt liggen.

De zesde oplossing is de moeilijkste, maar in mijn ogen de beste: je goed voorbereiden op het schrijven van een boek. Sommige auteurs beginnen aan een boek zoals amateursporters aan de Vierdaagse: enthousiast maar slecht voorbereid. Het kost veel tijd en energie om je idee goed uit te denken, de structuur uit te werken en veel research te doen, maar daarna ga je als een speer. Een goede voorbereiding is equivalent aan het typediploma. Het is even doorbijten, maar als je eenmaal met tien vingers kunt typen, gaat je typesnelheid direct omhoog.

 

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Zo schrijf je een goed managementboek. Heb je een vraag of een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn

Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in!