Schrijf je managementboek in dertig dagen


Schrijf je managementboek in dertig dagen

Het is weer november, traditioneel de maand voor de Amerikaanse schrijfwedstrijd NaNoWriMo. De organisatie daagt iedereen uit om een boek te schrijven in een maand. Wie durft?

Een boek schrijven in een maand, dat betekent dat je elke dag 1.667 woorden moet schrijven, 69 per uur, 1,12 per minuut. Dat is veel, maar het is niet onmogelijk, zoals elk jaar duizenden mensen bewijzen die succesvol deelnemen aan NaNoWriMo: National Novel Writing Month. De auteurs slagen erin om hun manuscript af te ronden, en elk jaar omarmen uitgeverijen een groot aantal manuscripten die in november zijn geschreven. Er zijn zelfs enkele bestsellers uit voortgekomen.

Ik zou het eigenlijk iedereen willen aanraden, om een strenge deadline te kiezen en je manuscript in bijvoorbeeld één of twee maanden te schrijven. Wel denk ik dat je je research voor die tijd afgerond moet hebben, want voor nadenken over de inhoud is in een schrijfmaand natuurlijk geen tijd, die dertig dagen heb je hard nodig voor het schrijven. Maar juist die focus op schrijven is heel effectief. Het is net als met koken: je zorgt eerst voor een recept, daarna ga je boodschappen doen en vervolgens ga je koken.

Onze auteurs hebben allemaal een eigen aanpak, maar eigenlijk passen opvallend veel auteurs dezelfde strategie toe als de deelnemers aan NaNoWriMo: ze proppen het schrijfproces in een relatief beperkte periode, vaak van twee of drie maanden. Ze selecteren twee of drie schrijfdagen per week, en zijn die dagen onbereikbaar voor de buitenwereld. Sommigen trekken zich terug in een hotel, een tijdelijke werkplek of een vakantiehuisje. Opgeteld komen ze zo ook op dertig fulltime schrijfdagen.

Waarom is het zo aantrekkelijk om aan de lopende band te schrijven? Het grootste voordeel is volgens mij dat alles wat je schrijft nieuwe associaties oplevert. Je woorden bevruchten nieuwe woorden en je ideeën bevruchten nieuwe ideeën, en al associërend ontstaat er een steeds groter en rijker verhaal. Omdat je zo intensief bezig bent met je tekst houd je bovendien makkelijker overzicht, waardoor je ook vlugger doorhebt dat je tekst is ontspoord.

En natuurlijk zorgt ook de deadline voor een extra motivatie. Je hebt ‘maar’ dertig dagen, dan moet alles af zijn. Daarna gaat het gewone leven weer verder, en word je opgeslokt door werk of familie. Dertig dagen, wie durft?

 

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Zo schrijf je een goed managementboek. Heb je een vraag of een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn

Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in!