Schrijf wat je wilt zeggen


Schrijf wat je wilt zeggen

 

Het is een raadsel hoe mensen denken. Neurologen weten precies welke delen van de hersenen oplichten als je een briljant idee hebt, maar ze hebben geen idee hoe die delen zo’n briljant idee bedenken. Als schrijver heb je niets aan neurologen, filosofen of psychogen, je staat er alleen voor. Maar als je verlegen zit om woorden heb ik wel een truc waarmee je ze tevoorschijn kunt toveren.

Als we een jaar zijn, leren we spreken. Als we twee jaar zijn, hebben we een woordenschat van zo’n tweehonderd woorden. Als we drie zijn hebben we al een woordenschat van gemiddeld duizend woorden. Toch duurt het dan nog jaren voordat we gaan schrijven. Met andere woorden: luisteren en spreken is voor ons veel natuurlijker dan lezen en schrijven. Daar kun je gebruik van maken bij het schrijven van een boek: bedenk niet wat je wil schrijven, maar wat je wil zeggen.

Writers block

Als je een boek schrijft, is de kans is groot dat je een expert bent op dat vakgebied. Stel, je bent financieel manager en je schrijft een boek over het belang van cashflowmanagement. Je weet er alles van, maar als je schrijvend op je zolderkamer bent aanbeland bij paragraaf 4.3 over de liquiditeitsprognose loop je niettemin vast. Waarschijnlijk heb je dan geen last van een writer's block, maar weet je gewoon even niet hoe je iets moet uitleggen. In zo’n situatie helpt het als je het eerst probeert te zeggen.

Het gebeurt regelmatig dat een auteur mij vertelt dat het hem maar niet lukt om iets te beschrijven. Als ik hem dan vraag om het mij eens uit te leggen, volgt er bijna altijd een helder en coherent verhaal. Tja, dat een liquiditeitsprognose onmisbaar is als je inzicht wilt hebben in wat er in de toekomst op je bankrekening staat. Schrijf dat dan op, roep ik dan.

Voor deze truc heb je niemand nodig. Je hoeft jezelf slechts te vragen: wat bedoel ik eigenlijk? Blijf even met je vingers van het toetsenbord af en probeer het antwoord eerst in je hoofd te formuleren. Lukt dit niet, laat de vraag dan eens door iemand anders stellen. Waarschijnlijk heb je dan zo de juiste formulering te pakken.

 

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Zo schrijf je een goed managementboek. Heb je een vraag of een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn

Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in!