Steun de online boekhandel


Steun de online boekhandel

Ik heb een zwak voor de traditionele boekhandel. Ik snuffel graag rond in een winkel, op zoek naar nieuwe boeken en schrijvers. Maar ik ben ook een fan van de online boekhandel, waar ook duizenden mensen hun brood verdienen.

Als tiener werd ik achtergelaten in de boekhandel als mijn ouders boodschappen gingen doen in de stad. Terwijl zij kleding pasten, nam ik boeken de maat. Van mijn bescheiden zakgeld kocht ik zo veel boeken als maar kon. Romans, populair-wetenschappelijke boeken, stripboeken; ik vond alles interessant. Mijn favoriete boekhandel was De Slegte. Vooral de koopjeshoek en de tweedehands afdeling van deze winkel sloten naadloos aan op mijn brede belangstelling en mijn dunne portemonnee. Een paar uur later werd ik opgehaald en gingen we allemaal tevreden naar huis.

Biecht

Inmiddels koop ik een groot deel van mijn boeken online, vooral in de vorm van e-books. En bij onze uitgeverij wordt veruit de meerderheid van alle boeken verkocht via online boekhandels, waaronder met name bol.com en managementboek.nl. Gezien de moeite die de fysieke boekhandel heeft om te overleven, voelt het beschrijven van deze feiten bijna als een biecht. Ik voel schaamte, terwijl ik van mening ben dat online boekverkoop ook een zegen is.

Ik steun de oproep om je boeken te kopen bij de lokale boekhandel, al dan niet online, maar ik vind dat je de boekenwereld ook helpt door boeken te kopen bij een webwinkel als bol.com en managementboek.nl. Daar werken ook mensen van vlees en bloed, mensen die ontzettend hun best doen om boeken aantrekkelijk te presenteren en op tijd te bezorgen. Denk hierbij niet alleen aan magazijnmedewerkers en bezorgers, maar ook aan copywriters en programmeurs.

Ik vind fysieke boekhandels nog steeds leuk, maar ik ben ook een groot fan van online zoeken en kopen. Dankzij de zoekfunctie heb ik boeken snel gevonden en dankzij de talloze tips word ik vaak gewezen op boeken waar ik geïnteresseerd in ben. En als ik geïnteresseerd ben in een boek, kan ik binnen een paar minuten door de preview bladeren, nagaan welke andere boeken de auteur heeft geschreven en recensies lezen.

Gat in de markt

Ik ben somber over de kansen van fysieke boekhandels, maar ik ben vrij optimistisch over de kansen van nieuwe gespecialiseerde online boekhandels. Ze kunnen een voorbeeld nemen aan het team achter het succes van nichespeler managementboek.nl, dat niet alleen managementboeken aanbiedt, maar de klant ook helpt bij zijn keuze met een aantrekkelijke presentatie, met recensies, artikelen, blogs, een eigen tijdschrift en zelfs een verkiezing van het managementboek van het jaar.

Ik vermoed dat er door de coronacrisis veel slachtoffers zullen vallen in de boekenmarkt, maar ik hoop tegelijkertijd dat deze crisis veel creativiteit oplevert waardoor er ook nieuwe gaten in de boekenmarkt ontdekt zullen worden.

 

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Zo schrijf je een goed managementboek. Heb je een vraag of een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn

Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in!