Stop met al die uitroeptekens!


Stop met al die uitroeptekens!

Sommige auteurs zijn verslaafd aan het uitroepteken! Alle zinnen die ze willen benadrukken, geven ze een uitroepteken! Maar hoe meer uitroeptekens je gebruikt, des te minder effectief worden die uitroeptekens! Kap ermee!

Een auteur stuurde onze uitgeverij een manuscript van driehonderd pagina’s, met bijna twee keer zo veel uitroeptekens. Hij had achter elke zin die hij belangrijk vond een uitroepteken geplaatst. De redacteur die het manuscript bewerkte, had een eenvoudige oplossing: met een druk op de knop veranderde hij alle uitroeptekens in een punt. Toen de auteur het geredigeerde manuscript ontving, viel de wijziging hem niet eens op. We hebben het hem ook maar niet verteld.

Dit is héél belangrijk!

Als je schrijft, vind je bepaalde boodschappen en woorden bewust en onbewust belangrijker dan andere. Als je iets heel belangrijk vind, kun je de neiging hebben om dat kracht bij te zetten met een leesteken, zoals het uitroepteken. Let op, zeg je tegen de lezer: dit moet jij heel belangrijk vinden. Maar dat bepaalt die lezer liever zelf. De lezer leest een tekst met zijn eigen ritme en bepaalt zelf welke woorden en boodschappen hij belangrijk vindt. De lezer is best geïnteresseerd in wat jij als auteur te vertellen hebt, maar als je hem de les gaat lezen, haakt hij af.

Weg met die bal!!!

Het uitroepteken is familie van de schreeuwende voetbalfan die het hele stadion wil overtuigen. In een voetbalstadion wordt dat misschien op prijs gesteld, maar op papier werkt het niet om steeds te schreeuwen. Het is volgens mij zelfs effectiever om minder luidruchtig te schrijven. Door fluisterend te schrijven, creëer je intimiteit en lok je de lezer in je verhaal. Trek eens de aandacht met een korte zin, een understatement of een andere stijlvorm die wat meer diepgang heeft dan het uitroepteken.

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Waarom schrijf je geen boek? Heb je een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn. Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in.