Vergeet je grootste fans niet bij de promotie van je boek


Vergeet je grootste fans niet bij de promotie van je boek

Vergeet je grootste fans niet als je je boek gaat promoten: familie en vrienden kunnen een hoofdrol spelen.

Bij de start van de promotie van je boek is het belangrijk dat je een vliegende start maakt. In het ideale geval heb je een groot aantal fans dat klaarstaat om het grote nieuws op de dag van de publicatie van de daken te schreeuwen. Wie krijg je zo gek? Het antwoord ligt voor de hand: ooms, tantes, neven, nichten, broers, zussen, ouders, kinderen, buren, studievrienden, vakantievrienden en beste vrienden. Gek genoeg laten veel auteurs familie en vrienden links liggen bij de promotie van hun boek. Zonde.

Als je een zakelijk boek schrijft, zou je de neiging kunnen hebben om je bij de publicatie van je boek alleen op je zakelijke netwerk te richten. Je familie en je vrienden breng je wel op de hoogte als je ze op een verjaardag ontmoet. Dat kun je beter omdraaien: deze twee groepen zouden bovenaan de lijst moeten staan. Om twee redenen.

De eerste reden is dat het om mensen gaat die je een warm hart toedragen. De kans dat ze geïnteresseerd zijn in je boek en in jouw succes als auteur, is juist groot. Ze vinden je leuk, ze houden van jou, en het maakt ze niet eens wat uit waar je boek over gaat.

De tweede reden is dat het om heel veel mensen gaat. Wist je dat de gemiddelde Nederlander 540 mensenkent? Allemaal mensen die je moeiteloos kunt bereiken, die je allemaal om een gunst kunt vragen en die allemaal met plezier ambassadeur zijn van je boek.

Hoe schakel je ze in? Drie suggesties.

Tip een.

Start direct een eenvoudige nieuwsbrief als je begint met schrijven. Mail de nieuwsbrief naar iedereen die je kent. Die verre achteroom die je nog heeft leren fietsen, die buurman van tien jaar geleden die je ooit hebt geholpen om een boom om te zagen, die tennisvriend met wie je zoveel plezier hebt gehad tijdens de competitie vorig jaar. Deel je ervaringen en vraag om hulp als je vastloopt tijdens je onderzoek of tijdens het schrijven.

Tip twee.

Roep je sociale netwerk op om je boek te reserveren, vóórdat het verschijnt. Dat laatste is essentieel: die achteroom, die buurman en dat tennismaatje willen je boek best reserveren om de publicatie mede mogelijk te maken, maar zodra het boek is verschenen, zullen ze weinig belangstelling meer hebben. Deze groep wil je namelijk helpen, niet spekken.

Tip drie.

Schakel je sociale netwerk opnieuw in als het boek is verschenen, bij voorkeur met een persoonlijk en duidelijk verzoek. Een korte reactie, een recensie, een artikel in de nieuwsbrief van de tennisclub, een bericht op sociale media. Dat kost je enkele avonden mailen, maar bedenk dat al deze mensen allemaal ook weer een netwerk van 540 mensen hebben. In theorie bereik je dus 291.600 Nederlanders.

Wij Nederlanders zouden geboren verkopers zijn, maar bij auteurs ervaar ik vooral veel bescheidenheid. Die buurman, ach, die is toch niet geïnteresseerd in een managementboek over leiderschap. Maar die buurman is misschien wel een gewaardeerde hr-medewerker van een grote multinational, met een manager die blij is dat hij jouw boek cadeau krijgt.

Als je wilt dat mensen je helpen, moet je je wel laten helpen.

 

 

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Zo schrijf je een goed managementboek. Heb je een vraag of een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn

Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in!