Verkoop je boek voor het verschijnt


Verkoop je boek voor het verschijnt

Als je je eigen boek uitgeeft, liggen er al verkoopkansen vóór de publicatie van je boek.

Het schrijven van je boek kost veel tijd, tijd waarin je niet kunt werken om geld te verdienen. En als het boek af is, duurt het een ijstijd voordat je er wat aan verdient. Gelukkig is er een manier om eerder inkomsten uit je boek te halen: crowdfunding. Misschien kun je daar zelfs meer mee verdienen dan met royalty’s.

Portemonnee

Voor crowdfunding kun je bijvoorbeeld een account op een crowdfundingplatform nemen, je boek aanprijzen en hopen dat mensen hun portemonnee trekken. Let op: je moet dan nog wel het platform betalen, en dat is vaak duur. Een alternatief is om je boek op een eigen website aan te prijzen en te verkopen. Deze auteurs deden dat op een heel aantrekkelijke manier.

Probeer je huid zo duur mogelijk te verkopen. Bied een gesigneerd exemplaar aan voor een kleine meerprijs. Bied een bundel van twee boeken aan met korting. Combineer een exemplaar met een gratis online webinar, voor slechts 250 euro. Hoe waardevoller en origineler je idee, des te meer geld je kunt verdienen. En er zijn nog meer mogelijkheden.

 

Het geld stroomde binnen

Aan de westkust van de Verenigde Staten bouwt een jonge man aan de renovatie van een bekend schip, de Tally Ho. Het begon als een hobbyproject, waarvoor hij zijn spaargeld wilde inzetten. Tijdens de bouw wilde hij regelmatig een baantje nemen, om het project te kunnen blijven bekostigen. Hij deed verslag van zijn eerste stappen op YouTube, en deed in alle bescheidenheid een oproep om hem te steunen. Het geld stroomde binnen. Inmiddels wordt de renovatie helemaal betaald uit geld van volgers op YouTube en heeft hij zelfs mensen in dienst kunnen nemen om sneller te kunnen werken. Elke twee weken plaatst hij een nieuwe video, die door tienduizenden mensen wordt bekeken. Ze steunen hem bijvoorbeeld via Patreon, een platform waar je als fan geld kunt doneren.

Dit zou jij als auteur ook kunnen doen. Je zou de mensen in je netwerk, en die ver daarbuiten, deelgenoot kunnen maken van je schrijfproces. Via blogs, vlogs of andere media kun je ze op de hoogte houden. Wat ging er deze week mis? Wat ging er goed? Schakel de hulp in van volgers als je een vraag hebt over een onderwerp. Vertel hoe het emotioneel met je gaat, wat vind je moeilijk, wat vind je leuk?

 

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Zo schrijf je een goed managementboek. Heb je een vraag of een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn

Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in!