Vijf plekken om aan je boek te werken als je het thuis beu bent


Vijf plekken om aan je boek te werken als je het thuis beu bent

Ben je tijdens het schrijven van je boek een beetje klaar met het uitzicht vanuit je zolderkamer? Vijf tips voor alternatieve schrijfplekken.
 
De meeste auteurs die ik ken, schrijven hun boek thuis. Ze hebben meestal een aparte werkkamer, waar ze ongestoord kunnen werken. Maar het uitzicht vanuit je zolderkamer, elke dag dezelfde bomen en huizen, kan gaan vervelen. Auteurs knijpen er daarom soms tussenuit, op zoek naar inspiratie. Vijf schuilplaatsen als je even wilt ontsnappen.

De lokale koffietent • Ben je toe aan afleiding en een goede kop koffie? Neem je laptop dan onder de arm en ga enkele uren werken in een lokale koffietent. Steeds meer gelegenheden verwelkomen mobiele werkers, en hebben er geen bezwaar tegen dat je twee uur over je espresso doet.
 
Flexwerkplekken • Overal in het land verschijnen kantoren met werkplekken voor mobiele werkers. Sommigen werkplekken zijn kil en zakelijk, op andere plekken is het gezellig en bevordert de inrichting persoonlijke ontmoetingen. Je vindt er veel ZZP'ers, maar als auteur ben je ook van harte welkom. Op sommige plekken moet je betalen, op andere niet. Welke werkplekken zitten er in jouw omgeving?
 
Huur een huis • Heb je behoefte aan meer privacy en wil je je wat langer terugtrekken? Huur een kamer of een huis. Een blokhut op De Veluwe, een strandhuis op Schiermonnikoog, een kamer in Maastricht, keuze genoeg. Een week wandelen en schrijven, zo schiet het lekker op.
 
Neem een hotelkamer • Als geld geen rol speelt, kun je je ook terugtrekken op een hotelkamer. Elke dag ontbijt op bed, schrijven tot diep in de nacht en dan als Hemingway aan de bar hangen tot je voldoende anekdotes hebt gehoord voor het volgende hoofdstuk. Een van onze auteurs schreef meerdere boeken in een hotel en bestelde elke dag om vijf uur een gerecht bij de lokale Chinees, bij voorkeur nummer 167 (Tjing Pau Kai).
 
Stuur je huisgenoten weg • Tot slot mijn favoriete wisseltruc: blijf zelf lekker thuis, maar stuur je huisgenoten weg, naar De Veluwe, Schiermonnikoog of Parijs. Het uitzicht blijft hetzelfde, maar je kunt eindelijk ongestoord werken en je dag indelen zoals je zelf wilt.

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Waarom schrijf je geen boek? Heb je een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn. Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in.