Waarom heet Uitgeverij Haystack Haystack?


Waarom heet Uitgeverij Haystack Haystack?

Hier zou een indrukwekkend verhaal moeten volgen over de filosofische bespiegelingen die ten grondslag liggen aan de totstandkoming van de naam van onze uitgeverij, maar in werkelijkheid is deze slechts te danken aan Hollandse krenterigheid.

Midden jaren negentig richtte ik een bureau op dat gespecialiseerd was in concurrentie-onderzoek. Ik hield ervan om onderzoek te doen en in opdracht speuren naar wat concurrenten uitspoken, leek mij een even originele als avontuurlijke bezigheid (te veel detectives gelezen). Ik bedacht de naam Haystack, wat mij een toepasselijke naam leek voor een bureau dat per slot van rekening op zoek zou gaan naar een speld in de hooiberg. Het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. lag ook voor de hand, en iedereen reageerde enthousiast.

In Frankrijk, Japan en de VS was en is 'competive intelligence' big business, maar in Nederland is het vrij ongebruikelijk. Daarin wist ik geen verandering te brengen, en al vlug stopte ik ermee. Maar er lag nog een stapel briefpapier van Haystack. Zonde van het geld. Toen ik een volgende bedrijfsnaam nodig had voor een andere activiteit was de keuze dan ook vlug gemaakt. Ik hield me nog steeds bezig met informatie, dus de bedrijfsnaam Haystack bleef relevant. Ik hoefde slechts de bedrijfsactiviteit bij de Kamer van Koophandel te veranderen om het briefpapier te kunnen blijven gebruiken.

Inmiddels zijn we vijfentwintig jaar verder, en verschillende ondernemingen met de naam Haystack, en deze voelt dan ook erg vertrouwd. Deze week hebben we nieuw briefpapier laten drukken. Ik heb de rekening van de drukker zorgeloos betaald, want wat er ook gebeurt, dat briefpapier komt altijd van pas. Als het niet in de uitgeverij is, dan wel in een volgende onderneming met dezelfde naam.

 

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Zo schrijf je een goed managementboek. Heb je een vraag of een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn

Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in!