Waarom WC-eend niet werkt bij boeken


Waarom WC-eend niet werkt bij boeken

Reclame maken met je boek is gevaarlijk: je loopt het risico dat de lezer je niet serieus neemt. Als auteur kun je maar beter bescheiden zijn.

Ik zie nog regelmatig auteurs die hun boek aanprijzen met de boodschap dat het zo'n goed boek is. Koop mijn boek, roepen ze ongegeneerd. Op zich is het niet erg dat je trots bent op je boek, maar voor de lezer is dat niet meer dan logisch en dus niet zo interessant. Je doet hetzelfde als WC-eend in de jaren tachtig, toen de fabrikant zijn toiletreiniger in commercials aanprees met de boodschap: 'Daarom adviseren wij van WC-eend, WC-eend'. Duh, zouden mijn kinderen zeggen.

Het is beter om iets te vertellen dat aansluit bij de boodschap van je boek en mensen nieuwsgierig maakt. Heb je een boek geschreven over projectmanagement? Beschrijf dan hoe Tesla bijna failliet ging omdat een directielid een hekel had aan projectmanagementsoftware. Heb je een boek geschreven over persoonlijke ontwikkeling? Geef dan drie tips hoe je een vakantie kunt gebruiken om je prioriteiten op een rijtje te krijgen. Heb je een boek geschreven over leidinggeven? Schrijf dan hoe jij als manager zelf ooit een grote blunder beging door de verkeerde medewerker te ontslaan.

Vergelijk jezelf niet met een toiletreiniger, maar met een sporter als Serena Williams, een sterrenkundige als Amina Helmi of een acteur als Carice van Houten. Je bent een schrijver, en lezers verwachten dat je je niet verlaagt tot het niveau van WC-eend. Lezers accepteren platte reclame van de producent van schoonmaakmiddelen, maar niet van de auteur van een managementboek.

 

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Zo schrijf je een goed managementboek. Heb je een vraag of een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn

Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in!