Wel of niet verklappen waar je boek over gaat?


Wel of niet verklappen waar je boek over gaat?

Veel auteurs zijn bang dat anderen er met hun boekidee vandoor gaan. Een teken van grootheidswaanzin, of een terechte zorg?

Je hebt een briljant idee voor een managementboek. Een onderwerp waar nog niemand over heeft geschreven. Hoe is het mogelijk, vraag je jezelf af, ongelooflijk! Je verheugt je nu al op de verbazing en de jaloezie van anderen. Je vingers jeuken om het anderen te vertellen, maar je houdt je in. Wat als ze er met je idee vandoor gaan? Per slot van rekening zijn sommige van de grootste uitvindingen gestolen. De gloeilamp, de telefoon, de televisie; dat gaat jou niet gebeuren.

Tot voor kort zei ik altijd tegen bezorgde auteurs dat ze rustig konden gaan slapen: de kans is klein dat een ander er met je idee vandoor gaat. Natuurlijk, als er al iemand met een vergelijkbaar boek komt, dan heeft hij zich gewoon laten inspireren door dezelfde artikelen of mensen. Maar ik heb me bedacht.

Een beetje naïef

Ik veranderde van mening na een pijnlijk incident. Een ervaren auteur werkte al meer dan een jaar met veel liefde aan een boek. Voor het boek interviewde hij tientallen mensen. Een van die mensen vertelde hem plotseling dat hij ook een boek ging schrijven. Over exact hetzelfde onderwerp. Ook op basis van interviews. De auteur was verbouwereerd, en vertelde dat hij dit bepaald niet kies vond. De concurrent lachte hem uit, en meldde dat hij zelf wel bepaalde waar hij over schreef.

Misschien ben ik een beetje naïef, dacht ik bij mezelf toen ik het verhaal hoorde. De meeste mensen deugen, maar niet allemaal. Alles online delen is misschien heel vooruitstrevend, maar niet zonder risico's. Wat te doen?

Zwijgen als het graf

Ik denk dat ik auteurs voortaan toch maar waarschuw en ze twee opties in overweging geef.

Zwijgen als het graf, tot het moment dat je boek in de etalages van de boekhandel ligt. Of het inderdaad van de daken schreeuwen, zodat iedereen in elk geval weet dat het jouw idee was. Ik houd me aanbevolen voor alternatieve ideeën.

 

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Zo schrijf je een goed managementboek. Heb je een vraag of een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn

Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in!