Wat doet een uitgeverij voor een auteur en wat niet

Zeven misverstanden over uitgeverijen


Zeven misverstanden over uitgeverijen

Wat een timmerbedrijf doet, of een advocatenkantoor, dat weten we wel. Maar over uitgeverijen bestaan nogal wat misverstanden. Dit zijn mijn favorieten.  

 

  1. Een uitgeverij drukt toch boeken?

Het uitgeven van boeken was vroeger een belangrijke nevenactiviteit van drukkers. Inmiddels is het uitgeven van boeken een specialisatie geworden van uitgeverijen, die hun boeken daar laten drukken waar ze de beste kwaliteit en de beste prijs kunnen krijgen. 

  1. Een uitgeverij neemt mij veel werk uit handen

Integendeel: een goede uitgeverij zadelt je juist op met een berg huiswerk. De titel, de flaptekst, de structuur, de stijl: alles kan beter. Mokkend kruip je achter je laptop, om een half jaar later te constateren dat het toch beter is geworden. Opgewekt stuur je je definitieve manuscript naar je redacteur. Waarna je weer aan het werk wordt gezet om aan de slag te gaan voor de promotie.

  1. Uitgeverijen zorgen voor de promotie van je boek

Helaas, een goede uitgeverij zal ervoor zorgen dat je boek in de betere boekwinkel komt te leggen en de media benaderen, maar verder heb je als auteur de hoofdrol in de promotie. Natuurlijk, als je een Bekende Nederlander bent of als je eerdere boeken zich al hebben bewezen, dan wil een uitgeverij nog wel eens een bushokje beplakken of een advertentie plaatsen in de krant, maar in alle andere gevallen is er geen marketingbudget voor promotie. Een goede uitgeverij onderscheidt zich niet met zijn marketing, hoe stoer sommigen daar soms ook over doen, maar door jou zo goed mogelijk te adviseren over de manieren waarop jij jezelf en je boek op de kaart kunt zetten. 

  1. Een traditionele uitgeverij is beter dan een self-publishinguitgeverij

Dat was ooit waar, maar inmiddels niet meer. Er zijn traditionele uitgeverijen die opereren als fastfoodketens en er zijn self-publishinguitgeverijen die hun auteurs persoonlijk en professioneel begeleiden. Vergeet alle vooroordelen en ga gewoon op zoek naar de uitgeverij die jou en je boek de aandacht kunnen geven die je verwacht.

  1. Ik heb een contract met een professionele uitgeverij, nu wordt het een bestseller!

Uitgeven is geen wetenschap waarbij je met de juiste behandeling kunt garanderen dat een patiënt geneest of een boek succesvol wordt. Wel kunnen uitgevers, redacteuren, vormgevers en marketeers met veel verbale massages, creatieve ideeën en strenge deadlines de kans op succes vergroten. Een ontnuchterend cijfer: van de beschikbare boektitels in 2021 werden gemiddeld 70 exemplaren verkocht. En elk jaar verschijnen er minimaal 12.000 nieuwe boeken en daarvan passen er hooguit tien in de top tien.

  1. Laat mij maar schrijven, een uitgeverij heeft er geen verstand van

Wordt je boek uitgegeven bij een gespecialiseerde uitgeverij en hebben jouw redacteur en uitgever enige ervaring? Dan zouden ze weleens meer verstand van zaken kunnen hebben dan jij. Een redacteur die al honderden psychologieboeken heeft geredigeerd kan misschien geen therapie geven, maar is beter op de hoogte van de vakliteratuur dan de meeste therapeuten.

  1. Uitgeverijen zitten te wachten op mijn manuscript

Ja, elke uitgeverij heeft goede manuscripten nodig, zoals elk restaurant verse groenten en fruit nodig heeft. Maar een vegetarisch restaurant zit niet te wachten op verse vis, en een visrestaurant zit niet te wachten op vers vlees. De meeste uitgeverijen hebben een specialisatie en de kunst is om je manuscript naar uitgeverijen te sturen die thuis zijn in het genre van jouw boek. Sommige uitgeverijen zijn groot en geven titels uit in allerlei genres, en worden dan ook overspoeld met manuscripten. Ze willen natuurlijk elke kansrijke titel uit dit aanbod vissen, maar in de praktijk lukt het sommige uitgeverijen niet om alle manuscripten zorgvuldig te beoordelen.

 

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Zo schrijf je een goed managementboek. Heb je een vraag of een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn

Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in!