Zo pitch je een boek bij een uitgever


Zo pitch je een boek bij een uitgever

Wat moet je een uitgeverij sturen als je je non-fictieboek wilt pitchen? Minder dan je misschien denkt.

Een uitgever is een vrij pragmatisch wezen. Hij heeft eigenlijk maar twee vragen als hij een boekvoorstel ontvangt van een auteur: past het in ons fonds, en is er belangstelling voor? Alle andere vragen, waar jij je als schrijver zo druk over maakt, zijn voor een uitgever veel minder relevant. Ja maar, zul je denken, een uitgever wil toch weten of ik goed kan schrijven? Het antwoord is nee, dat wil hij niet. Als hij denkt dat het boek goed zal verkopen, is dat mooi meegenomen. Als hij denkt dat het boek niet goed zal verkopen, is het überhaupt irrelevant. Het is misschien pijnlijk nieuws voor de tere schrijversziel, maar uitgeven is een kapitaalintensieve hobby en uitgevers zijn genoodzaakt om beslissingen te nemen op basis van nuchtere feiten. Ons ambacht heet boekhandel, geen boekhobby.

Zo, ik denk dat de meeste schrijvers nu wel zijn afgehaakt en alleen de moedigste auteurs zijn overgebleven. Voor jullie zal ik proberen om de twee vragen te beantwoorden.

 

Past het boek in ons fonds?

Een fonds is het soort boeken waarin een uitgeverij is gespecialiseerd. Uitgeverij Good Cook is gespecialiseerd in kookboeken. Uitgeverij Haystack is gespecialiseerd in managementboeken. Sommige uitgeverijen hebben meerdere fondsen, en geven in het ene kookboeken uit en in het andere managementboeken. Het is cruciaal dat je de uitgever voor een publicatie in het juiste fonds benadert. Zo is het voor ons tijdrovend en frustrerend om steeds maar weer auteurs van historische romans en kinderboeken erop te wijzen dat wij gespecialiseerd zijn in managementboeken. Het is wel een teken aan de wand: deze auteurs hebben blijkbaar niet eens de moeite genomen om zich te verdiepen in onze uitgeverij; verwachten ze serieus dat de uitgever die ze aanschrijven zich wel in hun manuscript verdiept?

Hoe kom je erachter welke uitgeverij en welk fonds bij jouw boek past? Ga naar een (online) boekwinkel en zoek boeken die passen bij dat van jou qua genre, stijl of doelgroep. En zoek vervolgens uit welke uitgeverijen dat boek hebben uitgegeven. Uit de informatie die je vervolgens aan jouw favoriete uitgevers stuurt, moet natuurlijk blijken dat jouw boek in hun fonds past.

 

Is er belangstelling voor?

Nu wordt het spannend: je moet de uitgever ervan overtuigen dat jouw boek de kip met de gouden eieren is. Veel is daar niet voor nodig. Ik merk dat sommige auteurs hun boek met veel bombarie promoten, maar zonder inhoud is zo’n voorstel niet meer waard dan een haan, en die legt geen eieren. Wat werkt wel?

Om in te schatten of een boek kans maakt, stelt de uitgever zich een handvol subvragen: schrijft de auteur over een actueel onderwerp, heeft het boek een originele invalshoek, is het plan goed gestructureerd, kan de auteur fatsoenlijk schrijven, is de auteur bekend of heeft hij de potentie om bekend te worden? Verschillende uitgevers zullen verschillende vragen stellen en andere accenten leggen, maar dit zijn in elk geval de vragen die ik mezelf stel. Wat ik nodig heb om deze vragen te beantwoorden, is in principe niet meer dan een flaptekst, een inhoudsopgave, een hoofdstuk en een indruk van de auteur. Zonder toeters en bellen, en niet te veel taalfouten.

De antwoorden vinden op de voorgaande vragen heb je niet alleen nodig voor het overtuigen van een uitgever, je hebt ze in mijn ogen ook nodig voor het overtuigen van jezelf: past het boek bij mij? Is er belangstelling voor? Als je zonder enige twijfel ja kunt antwoorden op beide vragen, dan hoef je je ook geen zorgen te maken over het vinden van een uitgever. Vroeg of laat zul je de ware vinden. Ze zijn best aardig, geloof me.

 

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Zo schrijf je een goed managementboek. Heb je een vraag of een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn

Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in!