Zo win je het van James Bond


Zo win je het van James Bond

Hoe schrijf je in hemelsnaam een managementboek dat kan opboksen tegen al die Hollywoodfilms en Netflixseries?

Het is als auteur van een managementboek niet makkelijk om te concurreren met al die films en series die jouw lezer elke dag op zijn telefoon, laptop en televisie krijgt aangeboden. Met een druk op de knop belandt hij in een spannende droomwereld die veel aantrekkelijker lijkt dan de kille wereld van het management. Het is oneerlijke concurrentie: voor de gemiddelde Hollywoodfilm bijvoorbeeld mogen 276 medewerkers een budget van 86 miljoen euro besteden om jouw lezer weg te lokken van jouw boek. En ze laten geen kans onbenut: teams van schrijvers bedenken cliffhangers die hem duizelig maken, met geavanceerde software wordt de werkelijkheid opgepoetst en online marketeers lokken hem met slimme psychologische trucs naar de play-knop.

En daar zit je dan in je eentje op je zolderkamer, na te denken hoe je een aantrekkelijk boek kunt schrijven over leiderschap in de publieke sector. Ik maak geen schijn van kans, denk je bij jezelf. Je twijfel is begrijpelijk, maar je hebt geen gelijk. Zelfs in je eentje kun je het opnemen tegen de grote mediaconglomeraten, met dezelfde ammunitie die de media-industrie gebruikt, die ondanks het geld, de technologie en menskracht een ouderwets dieet is van originaliteit, persoonlijkheid en kwaliteit.

Literair non-food

Veel auteurs hebben niet de bereidheid of het doorzettingsvermogen om deze drie factoren uit te buiten. Zo zijn veel managementboeken niet origineel, omdat hun auteurs nooit kritisch hebben nagedacht over een originele invalshoek. Ze hebben als manager ervaring opgedaan met leidinggeven, en schrijven hun ervaringen op in de illusie dat ze een unieke kijk op de wereld hebben, terwijl hun verhaal inwisselbaar is met dat van talloze andere managers.

Andere managementboeken missen persoonlijkheid omdat hun auteurs niet het lef hebben om hun eigen visie door te laten klinken in hun woorden. Ze hebben hun boek met samengeknepen billen geschreven, gedreven door hun behoefte om te pleasen, bang om mensen voor het hoofd te stoten.

En nog meer managementboeken missen kwaliteit. Hun auteurs hebben hun ideeën en hun woorden niet kritisch tegen het licht gehouden, het is literair fast-food, met de stopwatch geschreven zonder enige liefde voor hun vak of de taal.

James Bond

Als je het echter goed aanpakt, kun je met de heilige drie-eenheid van originaliteit, persoonlijkheid en kwaliteit zelfs een tegenstander als James Bond verslaan. Zo twijfel ik er niet aan dat er op het gebied van leiderschap in de publieke sector nog aantrekkelijke boeken geschreven kunnen worden. Er is vast belangstelling voor een kritisch en openhartig boek over hoe je als manager in de publieke sector klem zit tussen ambtelijke en politieke belangen. De titel krijg je alvast cadeau: In dienst van de koning: overleven als manager in de publieke sector.

Vervolgens gooi je nog wat beproefde filmische stijlmiddelen in de strijd, zoals cliffhangers, wisselende perspectieven, ritme, spanning, persoonlijk drama enzovoort, en je zult zien dat die Bond het knap benauwd krijgt, alleen omdat een eenzame maar enthousiaste schrijver op een zolderkamer het lef heeft om de strijd aan te gaan met Hollywood. Actie.

 

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Zo schrijf je een goed managementboek. Heb je een vraag of een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn

Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in!