Zo word je een goede managementboekenlezer


Zo word je een goede managementboekenlezer

Het lezen van een managementboek kan heel leerzaam zijn en vermakelijk bovendien, maar hoe word je dat eigenlijk, een goede managemenboekenlezer? In dit artikel niet drie van die goedkope blogtips, maar niet minder dan zeven.  

Tip 1. Lees alleen de boeken die bij je passen. Sommige mensen houden van dertigerjarenwoningen, andere van moderne twee-onder-een-kaphuizen, sommige mensen houden van mollige partners, andere van slanke partners; smaken verschillen. Het is dan ook zinloos om te verwachten dat elk boek naar je smaak is en dat er zoiets bestaat als het ideale managementboek. Er is hooguit een ideaal managementboek voor jou. Blijf zoeken.

Tip 2. Lees niet alleen managementboeken. Een goede voetballer moet niet alleen beschikken over voetbaltechniek en tactisch inzicht, maar hij moet ook beschikken over uithoudingsvermogen en sociale vaardigheden. Op dezelfde manier moet een goede managementboekenlezer niet alleen kennis hebben van managementtheorieën en belangrijke trends, maar ook van het leven in het algemeen. Lees daarom ook kranten, tijdschriften, gedichten, romans, strips en kookboeken.

Tip 3. Lees véél managementboeken, en dan nog een paar. Als je veel schaatst, word je er beter in, zoals je overal beter in wordt als je het vaak doet. Tienduizend uur, beweren sommigen. Ik weet niet of dat klopt, maar ik weet wel dat je een betere managementboekenlezer wordt als je er veel leest. Management is mede dankzij erudiete managementdenkers en hun boeken in de loop van de jaren uitgegroeid tot een veelzijdig vakgebied. Nieuwe boeken en nieuwe trends kun je beter waarderen als je de weg weet in de grote managementboekenwereld.

Tip 4. Lees niet elk boek uit. Het gemiddelde managementboek kost amper drie tientjes, en daarom heb je al waar voor je geld als je het hooguit diagonaal doorneemt. Heb je een goede verkooptip nodig? Een truc om morgen tijdens de vergadering je collega's te overtuigen? Een manier om je medewerkers te enthousiasmeren? Zoiets is toch wel drie tientjes waard? Ter vergelijking, een MBA kost tussen de tien- en zeventigduizend euro per jaar.

Tip 5. Lees zo nu en dan een niemendalletje. Ik ken geen enkele ervaren lezer die alleen maar romans van schrijvers als James Joyce leest. Alleen al om de stemming erin te houden raad ik je aan om zo nu en dan een parabel over leiderschap of een bundel met columns te lezen.

Tip 6. Schrijf geen managementboek. Het is net als met een goocheltruc, zodra je weet hoe hij werkt, is hij niet zo indrukwekkend meer.

Tip 7. Schrijf zelf een managementboek. Het is net als met een goocheltruc, zodra je weet hoe hij werkt, heb je extra waardering voor andere goochelaars.

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en auteur van Waarom schrijf je geen boek? Heb je een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn. Wil je zijn blog elke week automatisch ontvangen in je mailbox? Schrijf je hier in.