Vier manieren om je boek te recyclen

Vier manieren om je boek te recyclen

Als je je managementboek eenmaal hebt geschreven, dan kun je je verhaal op allerlei manieren hergebruiken tijdens de promotie.

Nadat je boek is verschenen, kun je als auteur last krijgen van metaalmoeheid. Je weet dat je juist nu in actie moet komen om je boek te promoten, maar je kunt het even niet opbrengen. De afgelopen maanden waren zo hectisch dat je geen energie meer hebt om (potentiële) lezers te verrassen met originele berichten. Gelukkig hoeft dat ook niet: gebruik gewoon delen van je boek. Die zijn misschien niet origineel voor jou, maar wel voor je lezer. Dit zijn vier beproefde manieren om delen van je boek te hergebruiken voor de promotie.

Deel een hoofdstuk

Ruim tien jaar geleden publiceerde Chris Anderson, bekend van Wired en TED, het boek Free. Alles zou gratis worden dankzij internet. Zo ver is het nooit gekomen, maar hij heeft wel een beetje gelijk gekregen. Gratis is populairder, en effectiever dan ooit, denk maar aan alle gratis informatie die je online kunt vinden. Doe mee, en deel gratis een of meerdere hoofdstukken van je boek. Ja maar, zul je zeggen, dan kopen ze mijn boek niet meer. Daar geloof ik niet in. Als je aantrekkelijke informatie deelt, willen mensen meer.

 

Maak een infographic

Bevat je boek interessante feiten? Schakel dan een vormgever in om samen een infographic op te stellen. Het is waarschijnlijk even puzzelen om een opvallende boodschap te formuleren die je kunt onderbouwen met feiten uit je boek, maar als het lukt zou je op sociale media wel eens veel aandacht kunnen genereren met de infographic.

Hergebruik korte teksten voor blogs

Je kunt voor elke blog nieuwe ideeën en nieuwe teksten bedenken, maar waarom zou je niet delen van je boek hergebruiken? Je kopieert een handvol alinea's en voilà: weer een nieuwe blog. Bevat je boek kaders met losstaande teksten? Nog makkelijker. Het hergebruiken van teksten uit je boek voelt misschien goedkoop en lui, maar dat is nergens voor nodig. Benadruk juist dat je mensen de kans geeft om kennis te maken met de ideeën uit je boek, dan verandert je luiheid plotseling in vrijgevigheid.

Interview mensen over het onderwerp van je boek

Formuleer een handvol vragen over de ideeën in je boek en stuur ze naar tien mensen die het helemaal (niet) met je eens zijn, en vraag ze of ze de vragen willen beantwoorden. Als ze dat doen, heb je moeiteloos stof voor enkele berichten. Je kunt de mensen natuurlijk ook uitnodigen voor een podcast of een video-interview.

Iemand nog meer ideeën voor het hergebruiken van een boek?

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en Uitgeverij Dialoog en auteur van Zo schrijf je een goed managementboek. Heb je een vraag of een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn. 

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in!

 

 

Altijd op de hoogte? Schrijf je in voor een van onze nieuwsbrieven Kies nieuwsbrief