Vier uur per dag op LinkedIn, is dat te veel?

Vier uur per dag op LinkedIn, is dat te veel?

De moderne netwerker ligt 's ochtends tot twaalf uur in zijn bed te netwerken op sociale media. 's Middags zoomt hij een paar uur en 's avonds verstuurt hij na het NOS-journaal nog even de facturen.

Ik sprak deze week een auteur die elke dag vier uur op LinkedIn doorbrengt. Hij is er op zoek naar interessante nieuwtjes en verhalen, maar ook naar klanten voor zijn werk als coach. Ik hoor het steeds vaker van onze auteurs, schrijvers van managementboeken: wat Tinder is voor vrijgezellen, is LinkedIn voor de trainer, coach of adviseur die nog wel een klant kan gebruiken. Ze geven me daarbij allemaal dezelfde waarschuwing, en dezelfde tip.

LinkedIn vreet tijd

De waarschuwing is om veel geduld te betrachten. Het kost ontzettend veel tijd om via een medium als LinkedIn de juiste mensen te vinden en een relatie op te bouwen. Een nieuwe connectie toevoegen aan je netwerk kost maar een seconde, maar je netwerk onderhouden vreet tijd.

Met het lezen van alle bijdragen en artikelen in je timeline kun je moeiteloos je dag vullen als je eenmaal een uitgebreid netwerk hebt. Als je vervolgens zelf ook informatie gaat delen, en actief gaat reageren op anderen, dan houd je amper tijd over voor andere bezigheden.


Maar het levert genoeg op

Honderd jaar geleden wandelde de grootindustrieel in de loop van de ochtend naar de herenclub om daar zijn krant te lezen en bij te praten met collega-ondernemers. Na de lunch ging hij even naar kantoor voor een vergadering, om een paar uur later weer met een borrel in een makkelijke fauteuil plaats te nemen. Honderd jaar later is dit precies wat de moderne dienstverlener doet: door elke ochtend op LinkedIn aan zijn relaties te werken, heeft hij 's middags werk.

Een auteur rekende het mij voor. Ze werkt als coach en adviseur, en haalt bijna al haar klanten van LinkedIn. Ze brengt meer dan de helft van haar werkdagen door op sociale media, met name op LinkedIn, en daar staat tegenover dat ze zo'n drie uur per dag kan factureren. Gemiddeld vijftien uur per week, zestig uur per maand; goed voor netto 5.100 euro per maand. 'Mij hoor je niet klagen,' zei ze opgewekt.

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en Uitgeverij Dialoog en auteur van Zo schrijf je een goed managementboek. Heb je een vraag of een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn. 

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in!

 

 

 

Altijd op de hoogte? Schrijf je in voor een van onze nieuwsbrieven Kies nieuwsbrief