Op deze pagina vind je alle informatie over de (nieuwste) boeken van Uitgeverij Haystack. Kies je favoriet en bestel.

Als je begrijpt wat ik bedoel

Als je begrijpt wat ik bedoel
Download cover
Download mediakit


€ 20,00

Een geschreven tekst moet in een keer raak zijn. Kies de juiste woorden en iedereen begrijpt wat je bedoelt.

Je zakelijke succes wordt in hoge mate bepaald door de kwaliteit van je teksten. Met aantrekkelijke berichten, mails en rapporten maak je een goede indruk op je lezer. Wil jij ook teksten schrijven met meer impact? Maak dan gebruik van de 101 concrete schrijfadviezen in dit handboek. Als je BGRPT wat ik BDL beantwoordt alle vragen die je kunt hebben over leesbaar en begrijpelijk schrijven.

Neem je teksten serieus als je wilt dat mensen jou serieus nemen. Mensen vergeten hoe je heet, maar ze herinneren zich jouw vriendelijke mail.

Specificaties

  • Titel: Als je begrijpt wat ik bedoel
  • Ondertitel: 101 regels voor het schrijven van heldere en overtuigende teksten
  • Auteur: Marcel Lemmens
  • Uitgeverij: Haystack
  • ISBN: 9789461264220
  • Omvang boek: 224 pagina’s
  • Uitvoering: Paperback en e-book
  • Ook als: Als je begrijpt wat ik bedoel (e-book)

Recensies

Handig boek

Als je begrijpt wat ik bedoel’ is een praktisch en overzichtelijk boekje. Het heeft een ideaal formaat om mee te nemen. Dit boek lag de afgelopen maanden op mijn bureau en regelmatig zocht ik informatie op. De tips zijn snel gevonden en direct toepasbaar. De vormgeving van ‘Als je begrijpt wat ik bedoel’ is heel erg mooi. Het is strak, modern en uitnodigend. Het maakt de ietwat droge stof een stuk aantrekkelijker. De titel op de voorkant (‘Als je BGRPT wat ik BDL’) is een leuke verwijzing. Het zal direct je aandacht trekken in bijvoorbeeld een boekhandel.

Overzichtelijk hulpmiddel


Marcel Lemmens gebruikt bij zijn tips een duidelijke indeling van het boek en leuke, sprekende voorbeelden. Ik vergeet nooit meer waarom Brabant vorig jaar het kanariepietje van Nederland was…en waarom er voor deze vogel is gekozen en hoe je je lezers laat weten waarom je voor een kanarie hebt gekozen en niet voor een roodborstje. Er staan verschillende oefeningen in het boek die helpen om de tips toe te passen. Gelukkig kun je tijdens het schrijven een tip snel opzoeken want die staan voor in het boek. Als je bgrpt wat ik bedoel is een duidelijk, overzichtelijk hulpmiddel dat tegenwoordig bij de computer ligt als ik weer aan het schrijven ben. 

Prettig leesbaar

In ‘Als je BGRPT wat ik BDL’ geeft Marcel Lemmens “101 regels voor verzorgd en aantrekkelijk taalgebruik in geschreven teksten”. Die regels heeft hij duidelijk toegepast in dit boek. En dat maakt het heel prettig leesbaar. Je kunt het, zoals ik heb gedaan, van a tot z lezen. Maar het is ook bijzonder geschikt als naslagwerk. De behandelde onderwerpen zijn snel terug te vinden. Het boek is ingedeeld in tien hoofdstukken: woorden, zinnen, alinea’s, teksten, publiek, Engels, stijl, beeldspraak, leestekens en valkuilen. Elk hoofdstuk bevat tien regels.

  • Linguaan #1 2021

Fijne tips

Geen toespeling op de beroemde animatiefilm over Olivier B. Bommel en Tom Poes - alhoewel die het zeker waard zou zijn, maar dit terzijde… - maar een leuk boekje over het schrijven van een begrijpelijke, heldere en overtuigende tekst.

To-the-point

Als je begrijpt wat ik bedoel is vlot geschreven, overzichtelijk en to-the-point. Waarmee de auteur in de praktijk laat zien hoe belangrijk en hoe fijn het is als teksten aantrekkelijk, boeiend en niet onnodig lang zijn. De 101 regels zijn verdeeld over 10 hoofdstukken met elk 10 tips. In het laatste hoofdstuk krijg je er zelfs 1 extra. Voor in het boek zie je precies welke regels per hoofdstuk beschreven worden. Een handige gids om bijvoorbeeld snel even op te zoeken hoe die ene regel is of wat je het beste kan doen als je even niet weet hoe je verwijswoorden moet gebruiken.

Taalpraat

Denise Hulst bespreekt Als je begrijpt wat ik bedoel op Golfbreker Radio.

Andere opzet

Een heldere tekst schrijven gaat niet iedereen even makkelijk af, maar gelukkig is er advies in de vorm van schrijfhulpboeken. Het gros daarvan volgt het schrijfproces (opzet, schrijven, puntjes op de i) en behandelt gaandeweg de tips en trucs, maar in Als je BGRPT wat ik BDL heeft Marcel Lemmens een andere opzet gekozen. Hij gaat uit van de tips – honderden in totaal – en geeft daar dan uitleg bij. Tips zijn bijvoorbeeld: ‘Koester uitdrukkingen’, ‘Formuleer precies’, ‘Durf onvolledig te zijn’, ‘Verplaats je in je lezer’, ‘Pas op met haakjes’, ‘Gebruik tussenkopjes’ en ‘Zet de komma op de juiste plaats.’ De tips zijn ondergebracht in hoofdstukken over onder meer ‘Woorden’, ‘Zinnen’, ‘Alinea’s’, ‘Engels’, ‘Stijl’, ‘Beeldspraak’, ‘Leestekens’ en ‘Valkuilen’, en zijn allemaal voorzien van een korte uitleg en toelichting. 

Uitstekend en stijlvol

Als je BGRPT van ik BDL geeft in 101 tips belangrijke aandachtspunten mee om een goede, foutloze, en logisch opgebouwde tekst neer te zetten. Het boek is ingedeeld in tien hoofdstukken met tien regels per onderwerp. De duidelijke inhoudsopgave aan het begin van het boek maakt zoeken makkelijk. Wat je vraag of twijfel ook is, of ze verbonden is met een vraag over alineagebruik, zinnen, leestekens, gebruik van beeldspraak in een tekst, ... de inhoudsopgave is zo logisch uitgewerkt dat je direct op de juiste weg wordt gezet. Je merkt dat over het concept van dit boek is nagedacht. De sterke structuur en de grote handelingsgerichtheid, evenals een functionele lay-out doen niets anders vermoeden.

Nederlandse taal

Ik heb een grote voorliefde voor de Nederlandse taal en daar sluit dit boek heel goed op aan.

Iedereen schrijft

Vind je schrijven weleens moeilijk? Nou, dan ben je niet de enige. Iedereen schrijft, maar veel mensen hebben er moeite mee. Of het nu gaat om het opzetten van het tekst of het correct toepassen van taalregels. Toch hoeft schrijven niet moeilijk te zijn. Als je maar weet waar je op moet letten.

Altijd op de hoogte? Schrijf je in voor een van onze nieuwsbrieven Kies nieuwsbrief