Op deze pagina vind je alle informatie over de (nieuwste) boeken van Uitgeverij Haystack. Kies je favoriet en bestel.

De geluksmachine

De geluksmachine
Download cover
Download mediakit


€ 17,50

Auto’s roesten niet meer, maar automobilisten wel.

We zitten allemaal vastgeroest in onze autokeuze. Braaf kiezen we dezelfde auto als onze buurman, partner, moeder, baas of collega. Stop ermee, en kies eindelijk voor je droomauto. Want daar word je gelukkig van.

Moeilijk is het niet: alles wat je hoeft te doen is die auto aan jezelf te verkopen. Daar is moed voor nodig en dit boek van autosociopsycholoog Erwin Wijman helpt je daarbij. Maak definitief een einde aan statusangst, kuddegeest en leukeautovrees en kies voor je eigen geluk.

Erwin Wijman is dé expert in autokeuze en personal branding. Hij geeft als autotherapeut presentaties en persoonlijke consulten. Hij schreef eerder de bestseller Wat je rijdt ben je zelf (2011) en Succes met je grote auto (2013).

Specificaties

Recensies

Gekaapt

"Onze keuzevrijheid wordt gekaapt door voorgeprogrammeerde technologie. We maken niet zelf meer keuzes á la carte, van de kaart die we oorspronkelijk in ons hoofd hadden, maar die keuzes worden zonder dat we het zelf doorhebben vervangen door andere en veel beperktere keuzes."

Geluk

"Echt autonoom kiezen voor de auto die jij graag wilt zonder dat je je iets gelegen laat liggen aan wat anderen ervan vinden of wat jij denkt dat anderen van je vinden, is een stap naar onafhankelijkheid, vrijheid, zelfstandigheid en daarmee naar het geluk."

Gelukkiger mens

"Als je je droomauto kiest, word je niet alleen een gelukkiger automobilist, maar ook een gelukkiger mens."

Heerlijk leesboek

"Dankzij de rijke informatie en rake verhalen, fijne anekdotes, aansprekende praktijkvoorbeelden en heldere schrijfstijl is De geluksmachine vooral een heerlijk leesboek. Niet alleen voor autoliefhebbers maar voor iedereen die voor belangrijke keuzes in zijn/haar leven staat. Niet alleen voor mannen dus maar ook voor vrouwen."

Dertiendubbele geluksmachine

"Je auto zelf kiezen, kiezen voor de auto die je graag wilt hebben zonder dat je je iets aantrekt van wat anderen ervan vinden of wat jij denkt dat anderen van je vinden, is een stap naar onafhankelijkheid, vrijheid, zelfstandigheid en naar het geluk."

Potentie om je te overrompelen

"FONK komt tijdens de zomermaanden wekelijks met fijne must reads voor de luie vakantiestoel. Leuke, gekke, amusante boeken die (soms) niets met je werk te maken hebben, maar die stuk voor stuk de potentie hebben om je te overrompelen. Vandaag: De Geluksmachine."

Kloppende cliché

"Noem een cliché over mensen en auto’s, en Wijman toont aan dat het klopt. Kostelijk. Dat is dan ook de belangrijkste verdienste van dit boek. Het geeft een beeld hoe wij Nederlanders denken over auto’s. Voor de mannen en vrouwen in de autobranche is dat interessante informatie."

Pakkend, vol humor en herkenbaar

'Vlot geschreven overzicht van waarom mensen kiezen voor een bepaald merk auto. Onderbouwde statements met gevoel voor humor. Zelf rijd ik Volvo...'

Je droomauto

"Niks geen smoesjes van te duur, te decadent, te veel schuldgevoel. Levenslang rijplezier, dat is wat je eraan overhoudt! En dit boek laat je precies zien dat de auto die je rijdt, zeer waarschijnlijk niet de auto is die je wilt."

  • Artikel op Bekboeken.nl

Wat rijdt een secretaresse?

"Kort door de bocht: Fiat, Citroën, Opel en Mini zijn typische vrouwenauto’s. Uit een overzicht van de typische auto’s voor specifieke beroepen blijkt dat secretaresses doorgaans kiezen voor de merken Fiat, Citroën, Peugeot, Toyota en Volkswagen."

Autoboeken

'Wie graag met zijn neus in de autoboeken zit, kent 'm misschien. Erwin Wijman schrijft boeken over de relatie tussen de mens en de auto. Wij mogen een paar exemplaren van zijn nieuwste boek weggeven.'

Heerlijk leesboek

Dankzij de rijke informatie en rake verhalen, fijne anekdotes, aansprekende praktijkvoorbeelden en heldere schrijfstijl is De geluksmachine vooral een heerlijk leesboek. Niet alleen voor autoliefhebbers maar voor iedereen die voor belangrijke keuzes in zijn/haar leven staat. Niet alleen voor mannen dus maar ook voor vrouwen.

Muziek

Een lied geschreven bij het nieuwe boek van Erwin Wijman.

Individu

'Niks leuker dan de auto nemen als metafoor in een psyche-onderzoek. Welke auto past nou bij jou als individu? En ben jij als individu ook echt individueel of toch onderdeel van een geheel. Overal loert het conformisme om de hoek en de mens die naarstig zoekt naar onderscheidend vermogen, met een auto, een massaproduct. Het lezen meer dan waard voor mensen die van auto's houden en een luchtige kijk op de mensheid.'

Geen exotische auto

'Nederlanders willen helemaal geen exotische auto, ze willen een Audi, BMW of Volvo. Terwijl ze in een volkswagen rijden.'

  • Artikel op Commento.nl

Zelfrijdend

'Zeven van de tien Nederlandse automobilisten (71 procent) van mening dat de komst van de zelfrijdende auto het autorijden niet leuker maakt.'

Geholpen bij nieuwe auto

'Informatief, humoristisch, actueel. Wel loert het gevaar dat de informatie snel verouderd is. Het heeft mij werkelijk geholpen bij de selectie van een nieuwe auto.'

Keuzes

'Niet alleen over auto's dit boek. Ook over mensen, en nog belangrijker: over de keuzes die je maakt en over de liefde
Aanrader!'

Op schaal van Wijman

'Dat ik de nummer drie van mijn dromen enige tijd heb gereden, maakt dat ik het redelijk goed zou doen op de schaal van Wijman. Erwin Wijman is schrijver met een voorliefde voor auto's. Of beter: voor menselijk gedrag rond auto's.'

Vlotte schrijfwijze

'Erwin Wijman bedient zich van een vlotte schrijfwijze en legt waar nodig zaken even uit als het een moeilijke c.q. onbekende term betreft. Verder zit het boek vol clichés over mensen en auto’s. Maar Wijman brengt het met een knipoog, al kloppen vele vooroordelen wel.'

Verfrissend

'Het is verfrissend om te weten waarom je je auto koopt en vaak niet wat je echt wil hebben.'

BN'ers en automerken

Huh? De frêle Dafne Schippers in een overmaatse Porsche? Filemon Wesselink in een Skoda? Mark Ronson (wie?) in een Lexus? En wedden dat Johnny de Mol dacht dat Kia een merk magnetrons of wasdrogers was. De endorsements en sponsordeals tussen BN’ers en automerken halen je links en rechts in. Maar passen deze mensen wel bij deze auto?'

Heerlijke page turner

'Meeslepend boek, zowel voor autoliefhebbers als voor hen die er zich zelden in verdiepen. Voor beiden voldoende stof tot zelfreflectie. En het leuke is: op het eind van het boek zijn de duizelingwekkende hoeveelheid verzamelde gegevens omgezet in schema's waaruit je kunt afleiden wat voor auto bij jouw karakter en beroep passen (en of je dus wel in enig hokje past...)'

Wat rijdt een secretaresse?

"Kort door de bocht: Fiat, Citroën, Opel en Mini zijn typische vrouwenauto’s. Uit een overzicht van de typische auto’s voor specifieke beroepen blijkt dat secretaresses doorgaans kiezen voor de merken Fiat, Citroën, Peugeot, Toyota en Volkswagen."

De volgende auto is echt de auto die bij mij past!

'Of ga ik weer voor de valkuil? Dan in elk geval met open ogen na het lezen van dit boek. Voor iedereen die van auto's houdt en ook voor iedereen die van mensen houdt met de keuzes die ze maken om alle begrijpelijke en onbegrijpelijke redenen. En van lijstjes en een beetje (Erwin Wijman)humor :-)'

De Geluksmachine is een briljante parodie

Marketingjournalist Erwin Wijman komt alweer met een boek over de relatie tussen mensen en auto’s. Freek van Leeuwen las het. "In De Geluksmachine heeft Wijman een heleboel clichés over mensen en auto’s onderzocht. En wat denk je? Ze kloppen allemaal." 

De ondertitel van ‘De Geluksmachine’ is ‘Zo kies je de auto die je echt wilt’. Maar wie dit boek koopt in de hoop een keuzeprobleem op te lossen, komt bedrogen uit. Want een oplossing biedt het niet, het is geen zelfhulpboek. Wel geeft het een ‘zedenschets’, een beschrijving van hoe wij Nederlanders omgaan met onze auto’s. En we staan er slecht voor. Want we kiezen allemaal – nou ja, 70 procent – voor auto’s die we niet willen.

Een compleet hoofdstuk gaat over de combinatie tussen geslacht, beroep en auto. Wijman heeft het zelf onderzocht, via Linkedin. En ja hoor, het is dolle pret. Artsen rijden veel Saab, boekhouders Nissan, beveiligers Opel. Vrouwen rijden kleinere auto’s dan mannen en vrouwen noemen ook niet de volledige typenaam van hun auto, in tegenstelling tot mannen die desgevraagd alle afkortingen van hun model kunnen ophoesten. Noem een cliché over mensen en auto’s, en Wijman toont aan dat het klopt. Kostelijk.

[...] Tot slot een tip: bewaar dit boek na het lezen goed. Want als je het over dertig jaar openslaat, zul je verbaasd zijn over hoe we toen, lang geleden, omgingen met onze auto’s. En met elkaar.

Altijd op de hoogte? Schrijf je in voor een van onze nieuwsbrieven Kies nieuwsbrief