Home > Klimaatalmanak > Blogs
20 pijnlijke waarheden over klimaatverandering

20 pijnlijke waarheden over klimaatverandering

Als je de feiten op een rij zet, kun je bijna niet anders dan concluderen dat het niet goed gaat met het klimaat. Wij mensen hebben het verprutst, en wij mensen zullen in actie moeten komen om verdere klimaatverandering te voorkomen. Dit zijn de pijnlijke feiten. 

 

1. 99,5 procent van de klimaatwetenschappers is het erover eens dat de mens de klimaatverandering veroorzaakt.

2. Broeikasgassen, zoals methaan en kooldioxide, gedragen zich als het glas van een tuinkas: zonlicht kan erdoor, maar warmte kan er niet uit. Daardoor stijgt de temperatuur op aarde.

3. Extreem weer, zoals overstromingen, hittegolven, sneeuw, stortregens en droogtes, wordt versterkt door de opwarming van de atmosfeer.

4. De ozonlaag zit hoog in de lucht en beschermt de aarde. Dat is niet hetzelfde als de ozon die wordt veroorzaakt door vervuiling; deze ozon is een broeikasgas dat mensen in het milieu uitstoten.

5. Het klimaat op aarde is altijd veranderd. Maar het gebeurt nu in decennia in plaats van honderdduizenden jaren.

6. De hoeveelheid CO2 in de atmosfeer is hoger dan ze in twee miljoen jaar is geweest.

7. Een wereldwijde temperatuurstijging kan op lokaal niveau temperatuurdalingen veroorzaken. Daarom is sneeuw in normaal warme gebieden zoals Texas een symptoom van de opwarming van de atmosfeer, eerder dan een weerlegging ervan.

8. IJs weerkaatst het zonlicht en houdt de aarde koel, dus wanneer ijskappen en gletsjers smelten, absorbeert het water dat daardoor ontstaat de warmte van het zonlicht en warmen de oceanen nog sneller op.

9. Een warmere atmosfeer kan meer vocht vasthouden, waardoor er meer en heviger regen valt.

10. De laatste zeven jaar waren de warmste zeven jaren die ooit zijn gemeten.

11. Negen van de meest verwoestende en daarmee kostbaarste orkanen op het vasteland van de Verenigde Staten zijn in de afgelopen vijftien jaar voorgekomen.

12. De zeespiegel stijgt, en het tempo waarin hij stijgt, is steeds hoger. Zelfs als de wereld nu al radicaal zou overstappen op een lage uitstoot van broeikasgassen, zou de stijging tegen 2100 naar verwachting minstens dertig centimeter bedragen. In het ergste geval - als we niets doen om de temperatuurstijging een halt toe te roepen - zou de zeespiegel met 2,5 meter kunnen stijgen.

13. 634 miljoen mensen leven op minder dan tien meter boven de zeespiegel en lopen een groot risico op overstromingen.

14. Tussen 1982 en 2016 is het sneeuwseizoen in het westen van de Verenigde Staten met 34 dagen afgenomen.

15. Sommige insecten doden op agressieve wijze koolstofabsorberende bomen omdat de recente wintertemperaturen niet koud genoeg zijn om hun verspreiding tegen te gaan.

16. Hogere temperaturen vergroten de verspreiding van ziekten.

17. Tussen honderdvijftig en tweehonderd plant- en diersoorten sterven nu elke dag uit.

18. Van al het plastic dat ooit door de mensheid is gemaakt, is slechts negen procent gerecycled; twaalf procent is verbrand en 79 procent blijft achter op stortplaatsen of als zwerfvuil in het milieu. Plastic voor eenmalig gebruik wordt vervangen door nieuw plastic, waardoor steeds meer broeikasgassen vrijkomen.

19. Stortplaatsen stoten methaan uit, een broeikasgas dat 84 keer krachtiger is dan kooldioxide.

20. Tijdens de covidpandemie van 2020 is de wereldwijde koolstofuitstoot met 5,8 procent gedaald, wat overeenkomt met de totale koolstofuitstoot van de Europese Unie.