Home > Klimaatalmanak > Blogs
Het klimaat van Anna

Het klimaat van Anna

Elke week vragen we een bekende of onbekende Nederlander wat hij of zij zelf doet voor het klimaat. Deze week aan het woord: Anna uit Amsterdam. 

Wat doe jij thuis voor een beter milieu?

ik probeer van het gas af te gaan en ben goed op weg. We eten zo veel mogelijk veganistisch. Ik let op waar ik mijn spullen koop, zo veel mogelijk lenen en huren, en kopen bij verantwoordelijke merken. Ik heb geen auto en doe alles met de ov of met de fiets. 

Wat doe jij op het werk voor een beter milieu?

Ik ben freelance programmamaker en presentator. Ik vertel veel over klimaatverandering en vervuiling en de mogelijke oplossingen. Daarnaast probeer ik alleen met ov en fiets te reizen en wat ik draag allemaal bij duurzame merken te lenen of kopen. 

Over welke klimaatverandering maak jij je de meeste zorgen?

Over droogte en verzuring van de oceanen.

Heb je het gevoel dat je voldoende weet over klimaatverandering?

Meer dan ik soms emotioneel aan kan ;)

Met wie praat jij weleens over klimaatverandering, en waarover?

Met heel veel mensen. Mijn collega's, familie en vrienden. Maar eigenlijk steeds minder... ik praat zo veel mogelijk over wat we nog kunnen doen. Over de negatieve gevolgen praten komt de sfeer niet altijd ten goede. En dat wil ik dus niet te vaak doen. 

Heb je een tip om meer mensen te betrekken bij klimaatverandering?

Niet te veel negativiteit uitstralen en niemand een schuldgevoel bezorgen werkt beter in mijn optiek dan vol in de aanval. Om mensen te veranderen is tijd nodig en motivatie. Daarbij wantrouwen veel mensen de media en politici. Ik denk dat het helpt als rolmodellen die een breed publiek aanspreken zich inzetten voor een beter klimaat. Dan volgen mensen sneller. Daarbij denk ik dat we heldere wetgeving nodig hebben om grote bedrijven en de politiek zelf als eerste te laten bewegen. Anders voelt het oneerlijk dat de burgers de offers moeten maken en dat is het ook. 

Ook een keer meedoen aan Het klimaat van...? Vertel je verhaal hier!