Home > Klimaatalmanak > Blogs
Het klimaat van Elisabeth

Het klimaat van Elisabeth

Elke week vragen we een bekende of onbekende Nederlander wat hij of zij zelf doet voor het klimaat. Deze week aan het woord: Elisabeth uit Wassenaar. 

Wat doe jij thuis voor een beter milieu?

Het Less is More principe toepassen. Alleen spullen en kleding kopen als het echt nodig is, ervaren dat je met weinig er ook mooi uit kan zien. Liever een paar (kostbare) spullen in de kast hangen die lang meegaan en dus van goede kwaliteit zijn dan een hele hoop slechte kwaliteit kleding uit verre landen of hele hoop spullen in huis, laatjes en kasten. Verder geen vlees, weinig zuivel en alleen zuivel van de boer om de hoek. De inrichting van het huis is minimalistisch, ook met weinig kan het heel warm en mooi zijn. Zo veel mogelijk de auto thuis laten. Maar, ik kan nog veel meer doen!

Wat doe jij op het werk voor een beter milieu?

Zonder gezonde relaties in een systeem (=> team/organisaties, maar ik als individueel systeem, je relatie tot jezelf) is het lastig echt (gedragen)verandering door te voeren. Als Systeem en Leiderschap Coach en adviseur duurzaam ondernemen, geloof ik in het principe en de aanpak van Systeem Geïnspireerd Leiderschap (zie ook het recent gepubliceerde boek hierover); daarmee helpen we organisaties en leiders (die echt willen bijdragen aan innovaties voor een duurzamere wereld) effectiever te zijn. In feite gaat het hier om het helpen opzetten van een sterk collectief van change makers, purpose driven en sterk gemotiveerd om anders naar de natuur en onze relatiesystemen te kijken. Daarbij geld: "Relationships matters, from humanity to Nature to the larger whole".

Over welke klimaatverandering maak jij je de meeste zorgen?

Wat Bill McGuire zo goed verwoord: Global Heating, en de totale breakdown van het natuurlijke systeem waar we elke seconde afhankelijk van zijn. Global warming zegt hij terecht is veel te zacht uitgedrukt. Dit hangt weer samen met ons gedrag en de 'never ending' honger naar meer, de overmatige productie en consumptie. 

Heb je het gevoel dat je voldoende weet over klimaatverandering?

Nee, bij lange na niet. Gelukkig verschijnen er steeds meer boeken die voor leken als ik uitleggen wat er nu eigenlijk echt gebeurd en je kritisch laten nadenken over alles wat we zo goed mogelijk proberen te doen, mede ingegeven door de politiek, media en bedrijven (voorbeeld van zonnepanelen, elektrische auto's, afvalscheiding... op het eerste oog heel goed, maar op de lange termijn? en hoe zit het met productieprocessen en supply chains?)

Met wie praat jij weleens over klimaatverandering, en waarover?

Vrienden en thuis, maar ook ik heb het geluk dat ik 'kenners' ken die mij inspireren en wakker houden.

Heb je een tip om meer mensen te betrekken bij klimaatverandering?

Less is more. Ik roep iedereen op om eerst na te denken voordat je wat koopt. Heb ik (of mijn kids/fam) het écht nodig? Waar komt het vandaan? Welke weg heeft het afgelegd?

Ook een keer meedoen aan Het klimaat van...? Vertel je verhaal hier!