Home > Klimaatalmanak > Blogs
Het klimaat van Isabel

Het klimaat van Isabel

Elke week vragen we een bekende of onbekende Nederlander wat hij of zij zelf doet voor het klimaat. Deze week aan het woord: Isabel uit Gameren. 

Soms lijkt het wel, afgaande op de media, of de zorgen om het milieu van recente datum zijn. Maar in de jaren 70/80 waren die er toch echt ook al (Rapport van Rome). Alleen werden die zorgen door politiek, industrie en media grotendeels genegeerd.

In die tijd was ik geëngageerd en druk met het milieu. Ik ging naar demonstraties, had rijbewijs noch auto, scheidde mijn afval voor zover toen mogelijk en wilde niet vliegen.

Maar ook ik ging met mijn tijd mee en het lukte mij steeds beter om milieubezwaren te negeren. Naar demonstraties ging ik niet meer, er kwam een rijbewijs met auto en af en toe stapte ik in een vliegtuig. Iedereen vloog maar heen en weer, dus wat maakte het uit als ik dat ook eens deed, suste ik mijn geweten. 

Toch zegt dat geweten nog steeds dat ik een eigen verantwoordelijkheid heb. Tegelijkertijd vind ik dat de ommekeer wat klimaatbeleid betreft niet van consumenten af moet hangen. Dat moeten overheden doen. Met strenge regelgeving om de Shells van deze wereld aan te pakken. En om vliegen weer lekker duur te maken.

Als ik kijk naar mijn idealen van vroeger, dan zijn die niet erg veranderd. Maar mijn gedrag is dat wel. Het is lastig om schuldeloos ouder te worden. Gelukkig scheid ik mijn afval nog steeds netjes. Dat is tenminste iets.

 

Ook een keer meedoen aan Het klimaat van...? Vertel je verhaal hier!