Auteursdag Uitgeverij Haystack 2017

Auteursdag Uitgeverij Haystack 2017

Bij Uitgeverij Haystack houden we graag contact met onze auteurs. Daarom organiseren we elk jaar de auteursdag. Altijd leuk om bij te praten natuurlijk, maar we organiseren dan ook graag iets inhoudelijks waar auteurs iets aan hebben. Lees hier het verslag over de auteursdag van 2017 over het onderhouden van relaties met de media. 

Op vrijdag 30 juni hadden we het met 30 auteurs en journalisten over de vraag: hoe kom je in de krant? Want journalisten en bloggers zijn de kortste weg naar je lezerspubliek. Hoe kun je ze overtuigen om over je boek te schrijven, en hoe ga je met ze om?

Wat willen journalisten?

In de ochtend was er een open gesprek met vier journalisten van verschillende media: Martijn Klerks (De Financiële Telegraaf), André Plancius (Spijkers met koppen), Chris Stapper (hr-blog Expand) en Justin van Lopik (Managementboek.nl en Managementboek Magazine).

Ze zijn het erover eens dat het schrijven en publiceren van een boek nog steeds heel veel aanzien heeft. Chris stelt dat je met bloggen een reputatie als expert kunt opbouwen, maar dat het wel vaak beperkt blijft tot je je eigen werkveld. Met een boek trek je een breder publiek. Bij Expand kost het hem nooit moeite om iemand te vinden voor een recensie van een boek. Justin heeft dezelfde ervaring bij Managementboek.nl: mensen vinden het toch een eer om een recensie te schrijven voor de grootste managementboekenwinkel en per saldo het grootste platform op het gebied van managementboeken in Nederland.

Maar hoe kom je bij journalisten op de radar? Martijn en André lezen bijvoorbeeld geen blogs. Als ze een expert op een bepaald gebied zoeken, vragen ze wel rond in hun netwerk. Ze bekennen allebei dat ze vrijwel nooit persberichten lezen - hooguit als iemand die ze kennen er eentje doorstuurt. Ze zeggen blij te zijn dat PR-medewerkers als Monique Bransen van Haystack niet ongevraagd persberichten rondsturen, maar pas bellen als ze echt iets interessants hebben, en dan pas een persbericht sturen. Hun favoriete manier om mensen te vinden: googelen. En wie hoog scoort, wordt gebeld.

Martijn vertelt dat hij altijd reageert op persoonlijke mails van mensen die echt hebben nagedacht over wat voor zijn programma relevant kan zijn. Bij André komen mensen met een voorstel op zaterdag soms naar café The Florin in Utrecht waar Spijkers met koppen wordt uitgezonden, om hem hun verhaal te pitchen. En als ze een goed voorstel hebben en dat met passie kunnen vertellen is André direct geïnteresseerd.

De publicatie van je boek is een mooie aanleiding voor een interview, zeggen ze unaniem, maar alleen als je een interessante boodschap hebt. Een boek is geen nieuws, een originele boodschap wel – zelfs als het boek verder niet zo bijzonder is, bekent André.

Online op de kaart en gekidnapt door een journalist

Tijdens de lunch wisten drie auteurs die toevallig allemaal over geld schrijven Martijn te vinden om het over hun boeken te hebben. Misschien dat daar nog iets moois uitkomt.

Na de lunch waren er in de middag twee praktische workshops. Elja Daae, auteur van Bloggen als een pro en Zet je zaak op de kaart, vertelde over de beste strategieën om als auteur en expert online gevonden te worden. En daar heeft ze inmiddels natuurlijk een mooie blog over geschreven.

Elja’s presentatie werd opgevolgd door een workshop van mediatrainer Hans Kruyzen, auteur van Journalisten bijten niet, en een cameraman. Als een Sven Kockelmann met een slecht humeur overvalt hij een aantal auteurs, die zich in die behoorlijk bijtende interviews heel goed staande weten te houden. Hans laat vervolgens twee van de meest pijnlijke televisie-interviews zien die ooit zijn uitgezonden. PowNedverslaggever Rutger Castricum interviewt een voorlichter van de gemeente Amsterdam over rokjesgate, een wijze les voor iedereen die denkt dat hij een journalist wel even kan vertellen wat hij moet vinden. En iedereen genoot (met kromme tenen) van het interview van het NOS journaal met een Blokker-topman Rob Heesen.

Hans gaf daarna veel praktische tips, en twee belangrijke boodschappen. Het geheim van een goed interview is een goed verhaal met een gerichte boodschap, en aandacht voor je non-verbale communicatie. Wat je zegt, is lang niet zo belangrijk als hoe je het zegt.

Aan het einde van de dag was er natuurlijk een borrel, om na te praten en plannen te maken voor nieuwe boeken en natuurlijk de auteursdag van volgend jaar.

Altijd op de hoogte? Schrijf je in voor een van onze nieuwsbrieven Kies nieuwsbrief