Meer auteurs, minder lezers

Meer auteurs, minder lezers

dinsdag, 28 januari 2020

De verkoop van boeken neemt af, maar het managementboek blijft onverminderd populair, vooral bij auteurs.

In 2019 is het aantal verkochte boeken in Nederland afgenomen naar 39,7 miljoen exemplaren, een daling van 3,6 procent ten opzichte van het vorige jaar. Als je alleen kijkt naar het aantal verkochte papieren boeken is de daling nog groter met 5 procent. Een belangrijke ontwikkeling is dat het aantal titels tegelijkertijd opnieuw is toegenomen. Met andere woorden: per titel worden minder exemplaren gekocht.

De afzet van Nederlandstalige titels via de online boekwinkels is opnieuw gestegen met 5 procent in 2019. De belangrijkste stuwer van de afzetgroei van Nederlandstalige titels komt van non-fictie titels zoals managementboeken.

Een voor de hand liggende conclusie is dat het boek, en het managementboek in bijzonder, onverminderd populair is, maar vooral bij auteurs. Er verschijnen meer boeken dan ooit, maar elke titel wordt minder gelezen.

Bron: KVB Boekwerk

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack en Uitgeverij Dialoog en auteur van Zo schrijf je een goed managementboek. Heb je een vraag of een voorstel voor een boek? Stuur hem een mail of maak contact via LinkedIn. 

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in!

Altijd op de hoogte? Schrijf je in voor een van onze nieuwsbrieven Kies nieuwsbrief